Bosna i Hercegovina     | 19.10.2021. 16:06 |

Spahić pozvao građane BiH na odbacivanje svih vrsta podjela

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Predsjednik Građanske demokratske stranke (GDS) BiH Ibrahim Spahić pozvao je građane BiH na politički, socijalni i ekonomski preokret jačanjem i udruživnjem svih pojedinaca, ekonomskih, socijalnih, kulturnih i političkih snaga opredjeljenih za evropski uređenu zemlju i odbacivanje svih vrsta podjela, nacionalizma i proizvodnje i širenja mržnje i sukoba. 

Istakao je da niko ne može poricati ustavno-pravni poredak BiH kao suverene, samostalne i nezavisne države s punim teritorijalnim integritetom, članice OUN.

- Ustav BiH je Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma i jasno je precizirano da je Evropska konvencija o ljudskiim pravima iznad svakog člana Ustava BiH i Ustava BiH u cjelini. U skladu s tom činjenicom ne postoji nikakva osnova za bilo koju vrstu opstrukcije države tzv. "povlačenjem saglasnosti" za vitalne vitalne državne institucije. Umjesto da aktuelna vlast osigura jednaka prava i slobode građanana na temelju presuda Evropskog suda obnavljaju se pokušaji da se projektuju na istoj, višdecenijskoj matrici i s istim akterima, krize pred svake opšte izbore i u suštini blokira evropski put BiH odlaganjem opšteprihvačenih reformi - naveo je Spahić.

Dodao je da iz BiH čitave porodice odlaze u potrazi za boljim uslovima životan, da nema novih investicija i da je sve veće siromaštvo u društvu, a to sve ne aktivira aktuelnu vlast.

Spahić smatra da je nama potrebna nova ekonomska, socijalna i kulturna platforma i strategija razvoja i bosanskohercegovačkog društva i države, kao i nova kreativna sinergija za koju imamo potencijale koje i svijet prepoznaje.

Nažalost, uvjeren je da zvaničnici koji su položili zakletvu da će poštovati Ustav BiH i čuvati i braniti BiH često re/produkuju svojom retorikom osjećaj nesigurnosti i osporavaju  svoju zemlju i njene državne organe.

- To godinama prolazi bez suštinskog pokretanja odgovornosti i bez odgovarajuće reakcije nadležnih  bosanskohercegovačkih institucija i ovlaštenih međunarodnih organizacija za sprovođenje Opšteg mirovnog sporazuma. Treba reći dosta je održavanja  stanja staus quo koje očito odgovara vladajućoj nomenklaturi. Neprihvatljivo je čekati  izbore 2022. kada će građani odlučiti o novoj vlasti. Potrebno je, ovdje i sada, postupiti u skladu sa svim demokratskim standardima prema onima koji svojim javnim djelovanjem ugrožavaju mir, stabilnost  i razvoj zemlje i jednaka ljudska prava - poručio je Spahić, saopćeno je iz GDS BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Reagiranje operatera za OIEIEK na navode direktora 'Farme Spreča'

Nešić: Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo