Ekonomija     | 19.10.2021. 17:18 |

Novalić s predstavnicima AselsanNeta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarao s predstavnicima kompanije AselsanNet iz Republike Turske. Ovim je nastavljen dijalog dviju strana, započet za vrijeme službene posjete federalnog premijera Republici Turskoj, a kada je najavljena uzvratna posjeta.

Kako je danas dogovoreno, kontakti će biti nastavljeni s ciljem definiranja mogućnosti saradnje i zajedničkih proizvodnih programa. Ona se, između ostalog, može odnositi na primjenu pametne tehnologije u brojnim oblastima, kao što su industrija, infrastruktura i privreda općenito. Turska kompanija, pred ostalog, ima i razvijenu tehnologiju proizvodnje solarnih panela, te sistema nadzora autocesta, a za koje bi privrednici u Federaciji BiH, također, mogli biti zainteresovani.

S obzirom na to da postoji veliki interes turske kompanije za ulaganja na teritoriji Federacije BiH, zaključeno je da će uskoro biti definisani konkretni projekti moguće saradnje koja bi, uz primjenu pametnih tehnologija i investicije, doprinijela razvoju privrede i daljnje saradnje s ovom prijateljskom zemljom.

Inače, AselsanNet je kompanija osnovana 2004. godine, a od 2013. je u stopostotnom vlasništvu Fondacije Oružanih snaga Turske Aselsan AŞ. Ova kompanija je osnovana kako bi zadovoljila potrebe civilnih institucija, organizacija i krajnjih korisnika za elektronskom i komunikacijskom opremom, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Rudarima će uskoro biti isplaćene dvije plaće, nejasna daljnja budućnost RMU Zenica

Lakić razgovarao s Ukom: Oblast energije, zajednički interes Federacije BiH i Kantona Sarajevo

Utvrđen Prijedlog zakona o građevinskom zemljištu u FBiH

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti