Svijet     | 19.10.2021. 17:10 |

Promatračka misija EU: Izbori prošli dobro, problemi uglavnom na sjeveru Kosova

FENA Agencije

 

PRIŠTINA, 19. listopada (FENA) - Nedjeljni lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizirani, a uočeni problemi odnose se uglavnom na sjever Kosova, priopćila je u utorak Promatračka misija EU.  

Šef promatračke misije za lokalne izbore na Kosovu, austrijski parlamentarac Lukas Mandl, kazao je da su izbori za gradonačelnike i odbornike općina na Kosovu bili dobro organizirani i da su se poštovala pravila tijekom kampanje.

Uočeni problemi odnosili su se "uglavnom na izbore na sjeveru Kosova".

Mandl je naveo kako je na sjeveru Kosova konkurencija bila ograničena te da financiranje kampanje nije bilo transparentno.

Po njegovim riječima, promatrači EU posjetili su 400 biračkih mjesta te je zabilježeno nekoliko slučajeva potpomognutog glasanja ili problema s važećim dokumentima.

Uz neke primjedbe na izborima koje su se odnosile na pravne nejasnoće kod registracije kandidata ili pak to što je samo na razini od 30 zadovoljeno rodno predstavljanje, misija ističe kako je "Srpska lista monopolizirala politički život kosovskih Srba" te da je "bilo slučajeva zastrašivanja i pritiska od kandidata Srpske liste".

Izvjestiteljica za Kosovo i članica misije, Njemica Viola von Cramon, čestitala je građanima na nesmetanom i urednom izbornom procesu, unatoč izazovima pandemije, ustvrdivši da "nisu uočene veće slabosti ni tijekom kampanje, ni tijekom izbora". 

Kazala je, međutim, kako su najave Srpske liste da će, u slučaju da se ne formira zajednica srpskih općina, napustiti institucije, "prijetnja građanima i kandidatima koji nisu iz Srpske liste" te da se to moglo čuti od sugovornika na sjeveru. 

Konstatirala je u konačnici da su izbori 17. listopada pokazali stvarnu demokraciju na Kosovu i da je većina stranaka izbjegavala govor mržnje i netrpeljivosti, prenosi Hina.

 

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Kosovo: Počinje razdoblje za promjenu biračkih mjesta u općinama sa srpskom većinom

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Godinu dana Ohridskog sporazuma; nisu postignuti značajni pomaci u provedbi

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti