Bosna i Hercegovina     | 19.10.2021. 17:42 |

Svjetski dan osteoporoze prilika za ukazivanje na prevenciju ove bolesti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19.oktobra (FENA) - Svjetski dan osteoporoze obilježava se svake godine 20. oktobra, čime se pokreće kampanja posvećena podizanju globalne svijesti o prevenciji, dijagnostici i liječenju osteoporoze i metaboličke bolesti kostiju.

Kako se navodi u saopćenju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, zanimljivo je napomenuti da se prije 1994. godine osteoporoza nije ni smatrala ozbiljnom bolešću. Stoga su prve godine od osnutka Međunarodne zaklade za osteoporozu (IOF) bile posvećene ukazivanju na postojanje bolesti i promjena u kostima, koje mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih tegoba i poskupljenja zdravstvene usluge.

 - Osteoporoza, poznata kao tiha epidemija, najčešća je bolest kostiju kod ljudi i predstavlja veliki javnozdravstveni problem u cijelom svijetu jer ona ne boli, nema simptoma koji bi ukazivali na njezino postojanje. Obično se ne zna da postoji, dok ne dođe do loma kosti - saopćeno je. 

Na sve pojedinačne tegobe koje uzrokuje, posljedično, osteoporoza, opterećenje postaje veće, jer iziskuje pomoć od drugih osoba pa indirektno trpe i obiltelj i društvo u cjelini, a zbog stanja koje se može spriječiti i čiji početak možemo odgoditi.

Jedan od najvažnijih aktivnosti za rano otkrivanje i sprječavanje osteoporoze je provjera gustoće kostiju. Kosti koje su manje guste lakše se mogu slomiti bilo pri naglom pokretu ili pri manjim padovima.

U svjetskim razmjerama, osteoporoza uzrokuje više od 8,9 miliona prijeloma godišnje. To znači otprilike jedan osteoporotski prijelom svake tri sekunde!

Najmanje jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina doživjet će prijelom zbog slabih kostiju koje utječu na kvalitetu života i neovisnost miliona ljudi.

U Federaciji BIH je prosječno registrirano 4.207 slučajeva osteoporoze na godišnjem nivou, tokom proteklog petogodišnjeg perioda praćenja 2015.-2020. godine.

Protekle 2020. godine, žene su doživjele šest puta veći porast obolijevanja od osteoporoze tokom 50 do 59 godine života nego prethodnim godinama života. Istovremeno, muškarci bilježe porast obolijevanja u nešto kasnijoj životnoj dobi, sa 60 do 64 godine starosti i dosežu vrh obolijevanja sa 65 do 69. godinom života.

Vježbanje otpora (dizanje utega) smatra se jednim od najboljih načina za održavanje jakih kostiju, uz preporučeni unos kalcija i vitamina D.

Najsigurnija strategija je pored kretanja i vježbanja ne samo snage mišića već i održavanja ravnoteže, osigurati da konzumirate hranu s malo soli, zdrave masti i minimalno prerađene žitarice, voće i povrće. Uvijek se pridržavajte preporučenog dnevnog unosa kalcija i koristite dodatke za održavanje zdravlja kostiju, saopćeno je iz ZZJZFBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

ZZJZ FBiH predstavlja se na Mostarskom sajmu gospodarstva

U TK uspješno okončana Kampanja 'Stop nasilju-škola je žrtva nasilja', najavljena nova kampanja

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu