Bosna i Hercegovina     | 19.10.2021. 18:28 |

Džaferović i Jenča o aktuelnoj političkoj krizi i blokadi bh. institucija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio Miroslava Jenču, pomoćnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku u Odjelu za politička i pitanja izgradnje mira i multinacionalnih operacija. 

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, sa naglaskom na blokadu državnih institucija i prijetnje unilateralnim narušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, koje dolaze iz bosanskohercegovačkog entiteta RS, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH Džaferović potcrtao je da je krucijalni uslov pravne i sveukupne sigurnosti u Bosni i Hercegovini poštovanje daytonskog sistema, uključujući osnovne elemente Daytonskog sporazuma kao što su Ustavni sud Bosne i Hercegovine, Ured visokog predstavnika, EUFOR i NATO štab u Bosni i Hercegovini kao pravni nasljednici misije SFOR-a.

Džaferović je kazao da je formiranje dodatnih državnih institucija provedeno u skladu s odredbama Daytonskog sporazuma, uz pristanak svih u Bosni i Hercegovini, te podršku sveukupne međunarodne zajednice, te da bi potkopavanje ostvarenog napretka ugrozilo mir u Bosni i Hercegovini, kao i čitavoj regiji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Unaprijediti ekonomsku razmjenu Švedske i BiH te uspostaviti saradnju na polju obrazovanja i turizma

Džaferović: Schmidt nije trajno uklonio blokade, a smanjio je ustavni položaj Bošnjaka

Bećirović - Bregu: Nužno dalje jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo