Bosna i Hercegovina     | 19.10.2021. 18:55 |

Trnka: Hibridni rat u BiH poprimio široke razmjere

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Bosna i Hercegovina je izložena hibridnom ratu, smatra prof. dr. Kasim Trnka, jedan od učesnika današnje tribine Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca održane u Sarajevu o temi "Hibridni rat protiv BiH - Oblici djelovanja i njegove posljedice“.

U izjavi novinarima, Trnka objašnjava da vidovi hibridnog rata mogu biti veoma različiti, počev od djelovanja obavještajnih službi, cyber operativnosti, neformalnih kanala, do različitih spinova u javnosti.

Bosanskohercegovački intelektualci cijene, dodao je Trnka, da je hibridni rat u Bosni i Hercegovini poprimio široke razmjere, dok, s druge strane, država nema odgovora.

Zemlja je u dubokoj krizi, dovodi se u pitanje i sam Djetonski sporazum koji izvorno nije podrazumijevao samo prestanak rata već i sve što treba poduzeti potom na usavršavanju sistema kako bi Bosna i Hercegovina postala kompatibilna država. Predviđen je redovni mehanizam za promjenu Ustava, ali nažalost, umjesto da se ide u tom pravcu, na sceni su retrogradne ideje, zaključuje Trnka povodom aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Po njegovom mišljenju, problem je i u nedovoljnoj reakciji, prvenstveno institucija, ali i akademskog, nevladinog sektora, medija.

Aktuelna zbivanja su konsekvenca odnosa velikih - Amerike i Rusije, Evrope i Amerike, ali Evropa, po Trnkinom mišljenju, ne pokazuje dovoljno interesa, dok se američki interes pojavljuje, međutim, potreban je ozbiljniji pritisak na domaće političke snage u BiH kako bi djelovale u pravcu reformi a ne retrogradno.

Po riječima drugog učesnika današnje tribine, prof. dr. Zijada Hasića, hibridni rat ne postoji kao tema u školstvu, ali je realan, rasprostranjen u svijetu i dobrim dijelom se može osjetiti u Bosni i Heregovini i regiji.

Aktuelnu bh. političku krizu on vidi kao stremljenje snaga poraženih u oružanom sukobu da mjerama hibridnog rata, nađu prostora za ispunjenje neostvarenih ciljeva.

Tribina Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca "Hibridni rat BiH - Oblici djelovanja i njegove posljedice“ održana je kao vid reakcije na aktulenu situaciju u Bosni i Hercegovini, gdje političke struje iz Republike Srpske, predvođene Miloradom Dodikom, prijete razgradnjom državnih institucija i prenošenjem ovlasti na Republiku Srpsku.

Osim Kasima Trnke i Zijada Hasića, na tribini su govorili Džemal Najetović, Hajrudin Somun i Vahid Karavelić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

O značaju referenduma i nezavisnosti BiH na naučnoj konferenciji govorila istaknuta akademska imena

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca dobilo nove članove iz reda akademske zajednice

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom