Svijet     | 20.10.2021. 11:40 |

Broj slučajeva Covid-a u Velikoj Britaniji ubrzano raste

FENA Internet

LONDON, 20. oktobra (FENA) - Neka ograničenja zbog pandemije koronavirusa moraju se ponovo uvesti, i to što prije, ako Velika Britanija želi izbjeći  „posrtanje u zimsku krizu", upozorile su zdravstvene institucije u toj zemlji, javlja BBC. 

Državna služba javnog zdravstva (NHS) rekla je da bi trebalo provesti sigurnosnu strategiju "plana B", a ona uključuje obavezne maske za lice u zatvorenim prostorijama gdje boravi puno ljudi.

Broj novih slučajeva Covid-a u Velikoj Britaniji naglo raste, ali je broj smrtnih slučajeva znatno ispod maksimuma u zimskog periodu.

Britanska vlada tvrdi da ,,nema apsolutno nikakvih planova kada su u pitanju dodatne mjere", ali da se podaci o broju oboljelih moraju pažljivo pratiti. 

Dnevni slučajevi zaraze koronavirusom bili su iznad 40.000 sedam dana zaredom, a u utorak je prijavljeno 43.738 novih slučajeva infekcije.

Zabilježene su još 223 smrti, što je rekordan broj još od marta ove godine.

Vladin plan A za suzbijanje Covida u Britaniji ove zime trenutno je na snazi - a dodatna, treća doza vakcine preporučena je za  oko 30 miliona ljudi. Jedna doza vakcine preporučena je djeci od 12 do 15 godina starosti i ljudima se savjetuje da nose maske za lice na mjestima gdje cirkulira mnogo ljudi. 

Ako ove mjere ne budu dovoljne za sprečavanje ,,neodrživog pritiska na NHS, tada bi se koraci poput obaveznog nošenja maske u nekim okruženjima, traženja od ljudi da rade od kuće i uvođenja Covid pasoša za vakcinisane mogli smatrati dijelom Plana B.

Matthew Taylor, čelnik Konfederacije NHS-a, koja zastupa zdravstvene ustanove, apelira na vladu da uvede dodatne mjere u Plan B kako ne bi došlo do preopterećenja bolnica.

- NHS se priprema za možda najzahtjevniju zimu u svojoj istoriji - rekao je Taylor.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Britanski premijer Sunak negira da njegova stranka ima 'islamofobne tendencije'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo