Sport     | 20.10.2021. 10:30 |

Pezer: Naredni cilj mi je da prebacim "magična" 22 metra i osvojim medalju na velikom takmičenju

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 20. oktobra (FENA) - Nakon najuspješnije seniorske sezone, u kojoj je 3. augusta ove godine u Tokiju izborio svoje prvo finale olimpijskih igara u bacanju kugle, zenički bacač kugle i diska Mesud Pezer (rođen 27. augusta 1994. godine) ušao je u treću sedmicu priprema za narednu sezonu, u kojoj ga ponovo očekuju brojna iskušenja.

Pezer je, iako je u finalu bacio samo 20,08 metara te bio 11. od 12 učesnika, u kvalifikacijama bacio kuglu na dužinu od 21,33 metra. To je dužina koju nije ostvario nijedan evropski bacač, kako u kvalifikacijama tako ni u finalu, u kojem su nastupila samo trojica Evropljana, a Srbijanac Armin Sinančević je bio šesti s dužinom 20,89 metara.

- Nisam znao, nisam o tome razmišljao da je to bio najduži hitac nekog evropskog bacača. Ali, ovo je, svakako, bila moja najbolja godina u seniorskoj karijeri. Cilj mi je i bio da uđem u finale, što sam i ostvario. Prebacio sam i normu za finale od 21,20 metara te ušao direktno i s trećim rezultatom iz kvalifikacija. Direktan plasman u finale bila mi je želja od juniorske karijere, kada sam gledao mnoge bacače da prebace tu “liniju”, spakuju ruksak i odu u hotel te čekaju finale. Eto, hvala Bogu, doživio sam i osjetio taj osjećaj. Nadam se da će i naredna takmičenja svaki put u kvalifikacijama biti tako, ali i da će se promijeniti u finalu i da će biti puno bolje. Realno, mogao sam i u Tokiju uzeti petu-šestu poziciju, koliko sam u tom trenutku vrijedio. Ali, desilo se šta se desilo. Zadovoljan sam i finalom - ističe Pezer.

Ovog se ljeta odlučio pripreme obaviti na “domaćem terenu”, na bh. planini Vlašić, što se pokazalo kao dobitna kombinacija. Osim što je bio kod kuće, rezultati su bili dobri.

- U karijeri sam obišao cijeli svijet, što se tiče priprema. Bio sam i u Americi, gdje svi kažu da je to najbolji kamp u svijetu, ali, nekako, Vlašić je za mene posebna planina. Kada god imam slobodnog vremena, odem i vratim se odmoran i fizički i psihički.  

Tako da sam odlučio da, pred OI, odem sa trenerom Mehmedom Skenderom na Vlašić, gdje sam popravio tehniku i “probacao” preko 21 metar. Obezbijedio sam bio sve - napravio sam i “krug” te bio u najboljem hotelu “Blanca”, gdje su mi maksimalno izlazili u susret za sve moje zahtjeve. Naravno, naredne ću godine, za sva velika takmičenja, ponovo ići na pripreme na Vlašić - najavljuje Pezer, koji napominje kako su formu upravo i tempirali da bude na vrhuncu za OI.

Po povratku sa Vlašića, sredinom jula, na 12. međunarodnom mitingu u Zenici, inače zadnjoj provjeri pred polazak u Tokio, bacio je odličnih 21,35 metara te bio drugi na do sada najjačem zeničkom mitingu u kugli. Već je ta dužina pokazala da je spreman za najveće domete, mada je na svoje druge olimpijske igre otišao s ranije ispunjenom A-normom. 

- Nakon nastupa u Zenici, imao sam osjećaj da ću dobro bacati i u Tokiju, mada je prvi put u istoriji atletike norma za finale bila 21,20 metara. Kugla je strašno napredovala zadnjih godina. Tako je, recimo, na OI u Londonu 2012. godine norma za OI bila 20,50 metara, dok je u Rio de Janeiru 2016. godine zadnji u finale ušao s dužinom 20,44 m.

Sada je zadnji u finale ušao po rezultatu i s dužinom 20,94 m. Mislim da će i na narednim svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama za finala biti potrebno bacati preko 20,90 metara te da će se to stalno dizati, sve dok se ove generacije ne penzionišu - smatra Pezer.

Osim što je disciplina kugle jaka u svijetu, na sceni je i velika generacija u zemljama okruženja. Hrvatska ima Filipa Mihaljevića (nije izborio finale u Tokiju), dok se zbog povreda ove godine oprostio 30-godišnji Stipe Žunić. Srbija ima mladog Armina Sinančevića i već veterana Asmira Kolašinca (nije izborio plasman u finale u Tokiju)…Tako da nas očekuju i sve zanimljivija regionalna takmičenja.

- Nikada ni na Balkanu nije bila jača i bolja kugla. Kada odete na balkanska prvenstva, ako bi još uzeli jednog Poljaka, Čeha i Nijemca, to vam je evropsko prvenstvo. Mihaljević i Sinančević su u samom vrhu - ističe Pezer.   

Bosanskohercegovačkog seniorskog državnog rekordera na otvorenom (21,48 m, švedski Växjö 13. august 2019.) i zatvorenom (21,15 m, engleski Birmingham 3. mart 2018.), kada je na Svjetskom prvenstvu 2018. godine bio peti, naredne sezone očekuje odbrana naslova bh. prvaka, zatim nastupi na Balkanskom prvenstvu u dvorani i na otvorenom, Svjetskom prvenstvu u dvorani u Beogradu (Srbija) te na otvorenom u Oregonu (SAD), ali i Mediteranske igre u Alžiru, Evropske igre u Poljskoj...

- Obezbijedio sam sebi uslove da za zimsku sezonu pripreme mogu odraditi u Zenici. Olimpijski komitet BiH će obezbijediti strunjače pa trenutno radimo na tome da ih postavimo u Gradskoj arena “Husejin Smajlović”.

Naručio sam i gumene kugle iz Švedske, koje ne mogu ništa oštetiti u dvorani pa ću, nakon godina bez uslova za zimske pripreme u gradu, sada imati sve uslove. Više ne moram ići na pripreme po tri mjeseca. Pravi rezultat priprema se i ne pokazuje kada ste tri mjeseca odsutni pa se osjećate kao da ste kući, u nekoj bazi. Pripreme daju rezultat kada se ode 10-15 dana, pred neko veliko prvenstvo, kao što sam ljetos otišao na Vlašić. Onda se osjeti pravi rezultat i progresija u treningu. Tada se radi ciljano i popravlja ono što nedostaje - objašnjava Pezer, koji se nada da će strunjače biti postavljene u narednih mjesec dana.

Osim što će biti njemu lakše, napominje, bit će lakše svima, a pogotovo generacijama koje tek dolaze. Steći će se i uslovi za pripremu drugih bacača u Zenici te takmičenje u bacanju kugle, a onda i lakše ostavrenje sportskih ciljeva. Pezeru su tek 27. godina i najbolje se još uvijek očekuje.  

- Moj i cilj trenera je da prebacim “magičnih” 22 metra, odnosno da se ustalim između 21,50 i 22 metra. To, realno, mogu uraditi. Kada se postigne takav cilj, nije nerealno pričati i o medaljama na velikim prvenstvima.

Naravno, trebaju sve “kockice da se poslože”: da dođete na te dužine, da budete zdravi, da budete psihički dobri…Jednostavno, da budete na tom nivou. Kada se sve to posloži, “nema zime” ni za medalju. Tada se može nadati medalji - kaže Pezer.

On je već ovo ljeto postigao konstantu u rezultatima pa se može očekivati, uz neki slabiji dan konkurenata i favorita, da uskoro počne osvajati i seniorske medalje na najvećim takmičenjima.

- Sigurno da može. Treba se čekati njihov loš dan, jer je stvarno konkurencija nevjerovatno dobra. Taj Amerikanac, svjetski rekorder i olimpijski prvak Ryan Crouser, tako jednostavno i lagano baca preko 23 metra.

Niko ne može vjerovati kako to on tako lako i lagano radi, jer svi isto radimo. Možda on ima malo bolje uslove, ali to je velika razlika kako on lagano i daleko baca. Ja to poredim sa fudbalom - koliko igrača trenira, a jedan je Ronaldo i jedan je Mesi. U svakom sportu ima izuzetaka - kaže Pezer.

Nakon osvojenog naslova juniorskog prvaka, napominje Pezer, cilj je bio norma i plasman na olimpijske igre, što je uradio dva puta. Ove je godine došao i do finala, što je veliki uspjeh.

- Vidio sam da je sve moguće. Naravno, moj je, sada cilj da uzmem jednu od velikih medalja. Kao što ste kazali, od 2013. godine i naslova juniorskog prvaka Evrope, uzalio sam u finala, ali nisam uradio ono što sam mogao i za što sam vrijedio.

Ali, prošle sam godine počeo da radim i sa psihologom pa se već vidi napredak. Da bacite na olimpijskim igrama 21,33 metra u kvalifikacijama, morate biti dobro spremni i fizički i psihički, jer i veliki bacači, koji bacaju blizu 23 metra, nisu u kvalifikacijama ostvarili normu za direktan plasman u finale. To znači da sam na dobrom putu, a u finalu mi je falio psihički momenat. Već radim na tome i nadam se da će se do sljedeće godine još usavršiti - ističe Pezer.

S obzirom na njegove godine života, realno ga čekaju nastupi još na najmanje dvije Olimpijade. Pariz je, zbog prolongiranja OI u Tokiju, sada još i bliži.

- Tako i ja imam u svojoj glavi - da odradim još dvije Olimpijade. Mislim da čovjek treba da sačuva i svoje zdravlje. Svaki profesionalni, vrhunski sport uzima dio zdravlja. Imat ću 35 godina 2028. godine, kada će mi cilj biti da ispunim normu, bacim dobar rezultat i, naravno, ako bude sreće za nešto više.

Fokus je na OI u Parizu, jer tada ću biti najbolji i najzreliji, bit će da ostvarim fenomenalan rezultat, ali je rano o tome pričati. Jer, ne znam da li ću se “sutra probuditi i živ, zdrav”. Da li ću, ne daj Bože, biti povrijeđen. Ali, moj je cilj i želja da u Parizu budem najbolji - kaže Pezer, koji smatra da bi bilo u redu da se oprosti u 35. godini života.  

Pezer je juniorski prvak Evrope bio 2013. godine u italijanskom gradu Rietti, a bronzani na Mediteranskim igarama 2018. godine u Tarragoni (Španija). Nacionalni je i juniorski rekorder u bacanju kugle u konkurenciji do 20 godina (kugla od 6 kg) u dvorani (20,26 m) i na otvorenom (20,44 m).

Juniorski rekorder je i do 20 godina u bacanju diska (1.750 kg), s dužinom od 60,83 metra. Osim finala u Tokiju, zatim petog mjesta na SP-u u zatvorenom u Birminghamu, peti je bio i u finalu SP-a za juniore (U20) u Barceloni 2012. godine.

Na evropskim prvenstvima u dvorani tri puta je bio u finalima, a osvojio šesto mjesto u Glasgowu 2019. (20,69 m), sedmo u Beogradu 2017. (20,37 m) i osmo ove godine u Toruńu (19,77 m). Naslove prvaka Balkana osvajao je 2017. godine na otvorenom te 2018. i 2020. godine u dvorani.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Jasmina Merdić i Mesud Pezer najbolji sportisti ZDK za 2023. godinu

Pezer nije imao tehnički dobar nastup u Glasgowu, pripreme nastavio u Makarskoj

Pezer zadovoljan rekordom iz Beograda, ali žali što nije ispunio i normu za SP u Glasgowu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo