Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje, Ilustracija

 

Orašanin: Porast cijena će ugroziti standard građana i ubrzati ekonomsku migraciju mladih

Porast cijena je dodatno smanjio vrijednost plata i penzija u Republici Srpskoj, zbog čega je ugrožen životni standard oko 80% građana, kaže Mirjana Orašanin, članica Glavnog odbora SDS.

Ona napominje da je samo gorivo u odnosu na maj prošle godine sada skuplje za više od 60% i da su značajno porasle i cijene osnovnih životnih namirnica.

„Cijene ulja, porasle su za čak 50%. Do prije dva mjeseca ulje je koštalo 2 KM, danas 3 KM i više. Povećane su i cijene drugih namirnica i to luka za 40%, krompira za 43%, šećera za 8%, kao i cijene mesa i to od 20 do 30%“, kazala je Orašanin.

Ona upozorava da će porast cijena, pored toga što ugrožava standard građana, ubrzati ekonomsku migraciju mladih.

Orašanin ističe da podaci pokazuju da u BiH radnici stariji od 50 godina čine oko 42% svih zaposlenih radnika i da su na svakih pet radnika dva starija od 50 godina.

„To znači da će minimalno 300.000 radnika u narednih 10-15 godina biti dio penzionog sistema. Zašto se u budžetu ne planiraju sredstva za sprovođenje konkretnih mjera koje će zaustaviti odlazak mladih? S obzirom na to da se Republika Srpska suočava za ozbiljnim ekonomskim problemima i masovnom migracijom stanovništva posebno mladih, koji bježe od siromaštva, korupcije, nepravde i nepotizma smatram da fokus treba usmjeriti na ekonomske mjere, a ne na političke egzibicije čije sprovođenje je u potpunosti neizvjesno i može prouzrokovati opasne političke i ekonomske posljedice“, kaže Orašanin.

Ona je navela da države koje imaju robne rezerve, kao što su Srbija i Hrvatska, mogu da intervenišu i do određene mjere drže pod kontrolom cijene i upitala ima li Republika Srpska ima robne rezerve kojima može da kontroliše rast cijena?

„Kao jedan od primjera pomenuću i Crnu Goru koja je nedavno uvela mjere koje imaju za cilj da podstaknu investicije time što je preuzela plaćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje na zarade i tako što ne oporezuje zarade do bruto iznosa od 700 evra. Borba sa pandemijom virusa COVID -19 i ekonomski opstanak treba da budu prioriteti vladajuće strukture, a ne pitanja koja nas stalno vraćaju nekoliko koraka unazad i vode u neizvjesnu budućnost“, poručila je Orašanin.


Sektor za politiku i medije

SDS
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.