Svijet     | 20.10.2021. 14:48 |

Čelnik Bundesbanke Weidmann će odstupiti do kraja godine

FENA Internet

FRANKFURT, 20. oktobra (FENA) - Čelnik njemačke centralne banke Jens Weidmann odlučio je da odstupi s dužnosti, zatraživši od predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera da bude razriješen 31. decembra.

- Došao sam do zaključka da je nakon više od 10 godina vrijeme za okretanje novog lista  za Bundesbanku, ali i za mene lično - napisao je Weidmann u pismu osoblju banke.

U poruci se 53-godišnji Weidmann osvrnuo na ono što su zajedno postigli.

- Okruženje u kojem poslujemo uvelike se promijenilo i zadaci Bundesbanke su porasli. Finansijska kriza, kriza državnog duga i odnedavno pandemija dovele su do odluka u politici uključujući i monetarnu koje će imati dugotrajne učinke. Uvijek mi je bilo važno da jasan glas Bundesbanke, usmjeren na stabilnost, ostane čujan - naveo je.

Ekonomista koji je doktorirao na univerzitetu u Bonu 1997., više puta je kritikovao monetarnu politiku Evropske centralne banke (ECB) kao previše labavu.

U svom pismu zahvalio je kolegama članovima Upravnog vijeća ECB-a na otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi tokom diskusija koje su posljednjih godina ponekad bile teške. Također je naglasio značajnu stabilizacijsku ulogu monetarne politike tokom pandemije.

Weidmann, tada najmlađi predsjednik Bundesbanke, preuzeo je dužnost u Frankfurtu u maju 2011. u 43. godini od Axela Webera, koji je podnio ostavku u sporu oko politike ECB-a za kontrolu krize u to vrijeme, javlja dpa.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'