Bosna i Hercegovina     | 20.10.2021. 14:58 |

Usaglašeno zajedničko djelovanje SDP-a i NS na nivou institucija EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. oktobra (FENA) - Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine i Naša stranka (NS) usaglasile su na sastanku koordinirano zajedničko djelovanje na nivou institucija Evropske unije (EU), saopćile su ove stranke.

Dogovoreno je da se iskoriste partnerstva i utjecaji koje stranke imaju na nivou Evropskog parlamenta i drugih EU institucija, kako bi se u fokus stavile teme koje su u vezi s trenutnom krizom u Bosni i Hercegovini.

- Smatramo da trenutna kriza kroz koju prolazimo više nije prosto politička, već i ozbiljna sigurnosna prijetnja. Ako želimo spriječiti dalje nazadovanje evropskih vrijednosti na ovim prostorima, moramo početi nazivati stvari pravim imenom. Imajući u vidu činjenicu da je eskalacija političke krize u BiH povezana s njenim udaljavanjem od puta evropskih integracija, Evropska unija mora zauzeti jasan stav i odrediti poseban pristup prema našoj državi - poručili su iz SDP-a i Naše stranke.

Već u narednim danima će uslijediti zajednička akcija prema zastupnicima u Evropskom parlamentu, kojom će se vrlo jasno objasniti razmjere trenutne krize, pozicije aktera, sigurnosni izazovi u Bosni i Hercegovini, ali i zahtijevati konkretan angažman.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je članica Partije evropskih socijalista, dok je Naša stranka članica Saveza liberala i demokrata za Evropu.

Današnjem sastanku su prisustvovali predsjednici stranaka Edin Forto i Nermin Nikšić, član predsjedništva Partije evropskih socijalista i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović te međunarodna sekretarka Naše stranke Jasmina Mršo.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom