Svijet

Rusija uvodi neradnu sedmicu zbog rekordnog broja smrtnih slučajeva od COVID-19

Internet

MOSKVA, 20. oktobra (FENA) - Rusija uvodi neradnu sedmicu širom države nakon izvještavanja o rekordnom broju smrtnih slučajeva od COVID-19 od početka pandemije, javlja Russia Today. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin podržao je planove da se radnicima diljem zemlje da slobodna sedmica, a vlada predlaže policijski sat od 23.00 za sve uslužne djelatnosti u pokušaju da zaustavi nagli skok broja smrtnih slučajeva od koronavirusa.

Na sastanku vladinih zvaničnika u srijedu, Putin je dao odobrenje za pripreme produženog planiranog dvodnevnog državnog praznika i odluke da radnici ostanu u svojim kućama uz plaćeno odsustvo za cijelu sedmicu.

Prema planovima, koje je predložila potpredsjednica vlade Tatyana Golikova, uredi će biti zatvoreni od 30. oktobra do 7. novembra.

U isto vrijeme, Golikova je predložila šefovima da premjeste sve nevakcinisane zaposlenike starije od 60 godina na rad od kuće u narednih mjesec dana, te osoblju ponudi dva slobodna dana kako bi se mogli otići cijepiti protiv COVID-19.

Navela je da bi barovi, restorani, kafići i klubovi trebali biti zatvoreni svaki dan od 23 do 6 sati. Regionalni guverneri i čelnici lokalnih samouprava će odlučiti koje će mjere primijenjivati. 

Prema Putinovim riječima, sada je od vitalnog značaja da zemlja ,,prekine lanac širenja virusa .

- Naš glavni zadatak sada je zaštititi živote građana i, koliko je to moguće, svesti širenje infekcije COVID-19 na najmanju moguću mjeru - poručio je ruski predsjednik. 

Kako se strategija bude razvijala, dodao je, „u ovom trenutku postoje samo dvije mogućnosti - možete se razboljeti ili se možete se vakcinisati. Ali bolje je biti vakcinisan. Zašto biste čekali bolest i posljedice koji nosi?"

Ranije u srijedu ruski zvaničnici objavili su da je u toj zemlji zabilježen najveći broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom od početka pandemije prošle godine.

- U posljednja 24 sata umrlo je 1.028 ljudi - navodi se u saopćenju vlasti.

Najveći broj smrtnih slučajeva zabilježen je u dva najveća grada u zemlji, Moskvi i Sankt Peterburgu.

Gradonačelnik Moskve naredio je u srijedu svim nevakcinisanim stanovnicima starijim od 60 godina, kao i nevakcinisanim osobama koje pate od hroničnih bolesti, da ostanu kod kuće četiri mjeseca, i to do kraja februara dok se grad bori sa sve većom zdravstvenom krizom.

- Mislim da je zemlja pred ponorom - rekao je za CNN Vasilij Vlassov, ruski epidemiolog i bivši savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

(FENA) J.Č.