Bosna i Hercegovina     | 20.10.2021. 17:52 |

VKBI- Prezentirana aplikacija podrške ponuđenim Principima za izmjene Ustava BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20.oktobra (FENA) - U velikoj sali općine Centar danas je održan radno konsultativni susret na kojem su predstavnicima političkih organizacija, akademske zajednice i organizacijama civilnog društva prezentirani Principi za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine.

Radno konsultativnom susretu prisustvovavli su predstavnici SDABiH, NiP, SDPBiH, SBiH, NES, NB, Naša stranka, DF, Platforme za progres. Predstavnici HNS-a nisu se odazvali pozivu, kao ni predstavnici političkih organizacija iz RS.

Iz reda akademske zajednice i organizacija civilnog društva prisustvovali su predstavnici ANUBiH, Centar za mir i multietničku saradnju Mostar, Društva pisaca BiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Fondacija pravda za Bosnu i Hercegovinu, BANU, Pravnog fakulteta u Sarajevu, Filozofskog fakulteta u Sarajevu, La Benevolencije, Merhameta, IZ BiH, apelanati Dervo Sejdić i Jakob Finci, te članovi naših organizacija.

Na susretu je prezentirana web aplikacija kojom će građani Bosne i Hercegovine moći dati svoju podršku ponuđenim Principima za izmjene Ustava BiH.

Očekuje se prikupljanje minimalno 100.000 elektronskih glasova građana BiH, čime će se prvi put u Bosni i Hercegovini građani očitovati o postojećem ustavno pravnom sistemu, kojem ih do sada niko od 1996. godine ni na koji način nije pitao.

Ova građanska inicijativa ima za cilj da domaćim vlastima i predstavnicima međunarodne zajednice u BIH, prije svih OHR-u i Kancelariji EU u BiH jasno predstavi da se prilikom izmjena Ustava BIH moraju uključiti svi subjekti koji oblikuju našu društvenu zbilju.

 - Vjerujemo da je većina građana Bosne i Hercegovine nezadovoljna postojećim stanjem u BiH, kao i diskriminatorskim odredbama Ustava BiH, koje su kao takve definisane pravosnažnim presudama međunarodnih sudova (sudovi UN-a, Evropksi sud za ljudska prava), te su izmjene Ustava BIH i međunarodno pravna obaveza naše države - navodi se u saopćenju.

Prvu aplikaciju su popunili prof.dr. Kasim Trnka i akademik Abdulah Sidran, saopćeno je iz VKBI.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Grad Goražde dio projekta 'Zdrave zajednice u BiH'

VKBI nije uključen u najavljeno okupljanje političkih organizacija bošnjačke provenijencije

VKBI: Dodik svjesno, namjerno i planski iznosi potpuno izokrenute činjenice i čiste laži

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana