Bosna i Hercegovina     | 20.10.2021. 18:06 |

Tomislavgrad, Posušje i Jablanica nezadovoljni Nacrtom zakona o NP Blidinje

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 20. listopada (FENA) – Predstavnici općina Tomislavgrad, Posušje i Jablanica, tijekom prezentacije radne verzije zakona o Nacionalnom parku Blidinje, izrazili su rezerve prema predloženom zakonskom rješenju.

Kako je na prezentaciji, koju su u Tomislavgradu održali predstavnici Federalnoga ministarstva okoliša i turizma, istaknuli predstavnici spomenutih općina, oni nisu načelno protiv ideje formiranja nacionalnog parka, ali traže veću uključenost općinskih vlasti pri izradi zakona i poštivanje stavova općina na čijem bi se području trebao prostirati budući nacionalni park.

Dostavljeni Prednacrt zakona o Nacionalnom parku Blidinje je štur, nepotpun, površan, i kao takav nije od interesa za općinu Tomislavgrad, istaknuto je na prezentaciji.

Kako su kazali predstavnici Općine Tomislavgrad, oni nisu protiv donošenja spomenutog zakona, ali upućuju na manjkavosti i pogrešaka, te upozoravaju kako u procesu izrade Prednacrta nije bilo nikakve komunikacije, odnosno radnih sastanaka predlagača i predstavnika Općine.

"Zalažemo se za donošenje novog zakonskog okvira uz konzultiranje u najvećoj mogućoj mjeri općina i županija koje bi obuhvatio Nacionalni park u svi fazama izrade zakona kako je propisanom člankom 56. Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH", navodi se u ranijem zaključku Općinskog vijeća Tomislavgrad.

Istaknuto je da se Općina Tomislavgrad posebno protivi proglašenju Nacionalnog parka na području planine Vran, gdje postoji interes općine za gospodarsko iskorištavanje šuma kao prirodnog bogatstva.

Također se traži da se zadrži mogućnost Općine da raspolaže građevinskim zemljištem za izgradnju gospodarskih, turističkih i vikend objekata, kao i mogućnosti gradnje takvih objekata.

Općina Jablanica također je uputila primjedbe na proces izrade Prednacrta zakona o Nacionalnom parku Blidinje u kojem, kako je istaknuto, nije tražena nikakva suglasnost ili mišljenje niti je Općina Jablanica na bilo koji način konzultirana.

U njihovom zaključku stoji da nisu protiv zaštite prirodnih vrijednosti, ali zahtijevaju poštivanje procedura, uključivanje lokalne zajednice i poštivanje zahtjeva Općine Jablanica vezano za određivanje granica Nacionalnog parka Blidinje.

Općina Posušje također smatra da Prednacrt zakona o nacionalnom parku Blidinje nije od interesa za općinu Posušje te se zalaže za donošenje novog zakonskog okvira uz aktivno sudjelovanje svih općina i županija na čijem se području nacionalni park prostire, u svim fazama izrade zakona.

Nakon višesatne rasprave predstavnici Federalnoga ministarstva okoliša i turizma pozvali su sve zainteresirane da se očituju i dostave pisane prijedloge na adresu Ministarstva.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izabrani najbolji sportaši i sportašice Tomislavgrada

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Upriličen prikaz korizmene baštine Imotske krajine „Sine Božji budi faljen“

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo