Regija     | 21.10.2021. 09:03 |

Markotić: Stožer nije raspravljao o široj primjeni covid-potvrda

FENA Agencije

ZAGREB, 21. listopada (FENA) - Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je u srijedu da Nacionalni stožer Hrvatske nije raspravljao o široj primjeni covid potvrda dodavši da je hrvatski ministar zdravstva za četvrtak sazvao Krizni stožer zbog velikog rasta broja oboljelih od covida.

Gostujući sinoć u dnevniku RTL-a istaknula je da je ministar zdravstva Vili Beroš za četvrtak sazvao Krizni stožer zbog stanja u bolnicama izazvanoga velikim porastom broja oboljelih od bolesti covid-19.

Na novinarsko pitanje dr. Markotić je rekla kako Nacionalni stožer nije raspravljao o široj primjeni covid-potvrda od 1. studenoga u ugostiteljskim objektima i trgovačkim centrima, kako su to objavili mediji.

I glasnogovornik Vlade RH Marko Milić opovrgnuo je sinoć pisanje pojedinih medija da Hrvatska od 1. studenoga širi primjenu covid potvrda na sve ugostiteljske objekte, trgovačke centre i na veći broj društvenih djelatnosti, pozvavši sve u društvu na promoviranje cijepljenja. "Pojedini medijski natpisi o tome da se u Hrvatskoj od 1. studenog uvode obavezne covid potvrde za sve ugostiteljske objekte, trgovačke centre i veći broj društvenih djelatnosti i aktivnosti - su potpuno netočni. O tome se u Vladi i Stožeru civilne zaštite RH, koji donose mjere, nije razgovaralo", rekao je glasnogovornik Vlade RH.

Na ECMO uređaju više pacijenata nego u vrijeme pandemije gripe H1N1

Na pitanje je li moguće da se ponovi situacija iz prosinca prošle godine kada je bilo i više od četiri tisuće zaraženih dnevno, Markotić je odgovorila potvrdno, no, izrazila je nadu da će se ljudi ponašati malo odgovornije, više se štititi i shvatiti da zaraza pogađa i mlađe ljude.

Izvijestila je kako je u Infektivnoj klinici u Zagrebu trenutačno 15 bolesnika priključeno na ECMO uređaje (uređaje za izvantjelesnu oksigenaciju) te da su svi oni necijepljeni, a među njima je i dosta mlađih ljudi.

Također, podsjetila je da tako puno bolesnika na ECMO uređaju nije bilo ni u vrijeme pandemije gripe H1N1, a niti u drugom i trećem valu pandemije koronavirusa.

Naglasila je da liječnici pokušavaju shvatiti što se događa da su ljudi, koji su bili razmjerno zdravi i dobrog općeg zdravstvenoga stanja, sada na ECMO-u.

Dr. Markotić je naglasila kako je pretpostavka da su možda boravili u zatvorenim prostorima i dulje vrijeme bili izloženi kontaktu sa zaraženim osobama, a i količina virusa može utjecati na težinu kliničke slike, prenosi Hina.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Četiri američke savezne države ponovo uvele obavezno nošenje maski

Johnson pitao naučne eksperte postoji li 'poseban fen za kosu' protiv Covida

Indija odobrila svoju prvu nazalnu vakcinu protiv Covida

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'