Svijet     | 21.10.2021. 10:06 |

Tripoli domaćin međunarodnoj konferenciji o libijskoj tranziciji

FENA Internet

TRIPOLI, 21. oktobra (FENA) - Libijska krhka vlada nacionalnog jedinstva u četvrtak je domaćin visokim stranim zvaničnicima kako bi pridobila podršku osjetljivim pitanjima tranzicije dok se ratom razdirana zemlja priprema za istorijske decembarske izbore. 

Konferencija se održava dva mjeseca uoči planiranih predsjedničkih izbora u okviru mirovnog procesa pod vodstvom Ujedinjenih nacija koji ima za cilj okončati deceniju sukoba i haosa.

Tripoli je saopćio da će generalna podsekretarka UN-a za politička pitanja Rosemary DiCarlo i posrednik UN-a za Libiju Jan Kubis prisustvovati konferenciji.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian saopćio je da će također biti prisutan na današnjoj konferenciji, a zvaničnici iz regionalnih sila među kojima su Italija, Turska, Saudijska Arabija i Egipat također se očekuju, javila je libijska novinska agencija LANA.

Libija i UN nastoje okrenuti stranicu od nasilja koje je zahvatilo zemlju otkako je u pobuni iz 2011. koju je podržavao NATO svrgnut i ubijen dugogodišnji čelnik zemlje Moamer Gaddafi.

Primirje između istočnih i zapadnih frakcija u prošloj godini dovelo je do formiranja vlade nacionalnog jedinstva u martu s mandatom da predvodi zemlju do izbora.

Predsjednički izbori trebali bi biti održani 24. decembra, ali su parlamentarni izbori odgođeni i njihov datum trebao bi se zakazati u novoj godini u jeku sporenja između istočnih i zapadnih frakcija u zemlji.

Današnja konferencija ima za cilj “pridobiti neophodnu podršku na transparentan način” za predsjedničke izbore, saopćila je ministrica vanjskih poslova Najla al-Mangoush u snimku koje je objavilo njeno ministarstvo, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo