Svijet     | 21.10.2021. 13:59 |

WHO: Pandemija koronavirusa trajat će i u 2022. godini

FENA Internet

ŽENEVA, 21. oktobra (FENA) - Pandemija koronavirusa trajat će i tokom 2022. godine zbog niske stope imunizacije u siromašnim zemljama, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Visoki zvaničnik WHO-a Bruce Aylward izjavio je da bi se zbog činjenice da siromašne zemlje ne dobijaju dovoljno vakcina, pandemija COVID-19 mogla  nastaviti i u 2022. godini.

Aylward je apelovao na bogate zemlje da se odreknu svojih mjesta u redu za vakcine kako bi farmaceutske kompanije umjesto toga dale prioritet zemljama s najnižim prihodima.

“Mogu vam reći da nismo na pravom putu. Zaista to moramo ubrzati ili znate šta? Ova pandemija će trajati godinu dana duže nego što je potrebno”, upozorio je Aylward, prenosi BBC.

Nevladine organizacije tvrde da samo jedna od sedam doza koje farmaceutske kompanije i bogate zemlje obećavaju zapravo stiže na na odredišta u siromašnijim zemljama.

Manje od pet posto afričke populacije vakcinisano je protiv korona virusa u odnosu na 40 posto u većini ostalih kontinenata.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Oko 5,7 miliona ljudi u Italiji živi u apsolutnom siromaštvu

Siromaštvo u Argentini dostiglo najveći nivo u 20 godina

Tedros: Članice WHO riskiraju da propuste majski rok za sporazum o borbi protiv pandemija

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom