Svijet     | 21.10.2021. 14:38 |

Libijski premijer Dbeibah podržao održavanje nacionalnih izbora 24. decembra

FENA Internet

TRIPOLI , 21. oktobra (FENA) – Libijski premijer Abdulhamid Dbeibah podržao je u četvrtak održavanje nacionalnih izbora 24. decembra kako je predviđeno u mirovnom planu uz podršku UN-a.

Govoreći u Tripoliju na konferenciji o stabilizaciji Libije, on je kazao kako je moguće uz podršku NATO-a okončati krizu koja je zahvatila njegovu zemlju od ustanka 2011. godine u kome je svrgnut dugogodišnji čelnik Muammar Gaddafi.

- Podržavamo napore visoke izborne komisije da se izbori održe u planiranom datumu. Pozivam na široko i efektivno učešće Libijaca na izborima - izjavio je Dbeibah, prenosi Reuters.

Izbori, dogovoreni u okviru mirovnog procesa uz podršku UN-a, smatraju se ključnim korakom ka okončanju decenije nasilja stvaranjem novog političkog čelništva čiji se legitimitet prihvata u najširoj javnosti.

Sporenja oko ustavne osnove za izbore, pravila za izbore i oko njihovog kredibiliteta zaprijetili su podrivanjem mirovnog procesa.

Libija je uživala malo stabilnosti od ustanka protiv Gaddafija, i legitimitet raznih političkih institucija otada je u više navrata dovođen u pitanje.

Svaki potez na održavanju izbora bez širokog prihvatanja među suparničkim političkim institucijama mogao bi dovesti do odbacivanja glasanja od vodećih libijskih frakcija, stvarajući nove nasilne podijele.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Benčić (Možemo!): Za sada nije bilo razgovora s drugim strankama

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana