Bosna i Hercegovina     | 21.10.2021. 19:33 |

Banja Luka - Borenović sa Sejdićem o implementaciji presude 'Sejdić-Finci'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. oktobra (FENA) - Predsjednik Partije demokratskog progresa, Branislav Borenović, susreo se danas u Banjoj Luci s Dervom Sejdićem, predsjednikom Udruženja „Kali Sara - Romski informativni centar“ i jednim od dva aplikanta pred Evropskim sudom za ljudska prava u predmetu 'Sejdić-Finci'.

- Razgovarali smo o demokratskoj težnji da se anomalije koje su dovele do tužbe i na kraju i presude pred Evropskim sudom za ljudska prava poprave i smatram da je potrebno naći rješenje koje odgovara presudi suda u Strazburu, koja će eliminirati diskriminaciju sve i jednog građanina koji živi u ovoj zemlji, a poštujući nadležnosti i dvoentitetsko uređenje BiH. Prenio sam stav da PDP-e podržava direktan izbor jednog člana Predsjedništva BiH s teritorije Republike Srpske, a druga dva iz Federacije BiH. Tu već godinama postoji saglasnost političkih subjekata iz Republike Srpske, međutim ona ne postoji u FBiH, što je veliki politički izazov - rekao je Borenović.

Borenović je rekao da veoma poštuje dugogodišnje napore koje Dervo Sejdić ulaže u demokratizaciju društva, ali i njegovu borbu za poboljšanje političkog, socijalnog i ekonomskog položaja Roma u Republici Srpskoj i BiH, saopćeno je iz Informativne službe PDP-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta