Svijet     | 22.10.2021. 09:26 |

Washintgton planira virtualni sastanak Biden -Xi, nada se konstruktivnom dijalogu

FENA Internet

WASHINGTON, 22. oktobra (FENA) – Zvaničnici Bijele kuće pripremaju virtualni sastanak između američkog predsjednika Joa Bidena i kineskog čelnika Xi Jinpinga za koji se nadaju da će pokazati svijetu da Washigton može odgovorno upravljati odnosima sa suparničkim supersilama, sudeći po osobama bliskim toj temi.

Borbena diplomatska retorika između SAD i Kine od početka rada Bidenove administracije razbjesnila je saveznike, dok američki zvaničnici vjeruju da je direktni angažman s Xijem, koji je konsolidirao vlast u Pekingu na način neviđen od vremena Mao Zedonga, najbolji put sprečavanja da odnosi dvije najveće ekonomije svijeta krenu u pravcu sukoba.

Uzimajući u obzir restrikcije protiv širenja Covida u Kini i Xijevu nevoljnost da putuje, dva izvora bliska toj temi saopćila su da Washington želi video konferenciju između Bidena i Xija u novembru, iako se o planovima još raspravlja.

Dnevni red bit će sačinjen tek nakon konsultacija sa saveznicima, kažu oni, uključujući i one na samitu G-20 naredne sedmice u Rimu i na klimatskoj konferenciji UN-a u Glasgowu.

Biden će prisustvovati na oba skupa. Ne očekuje se da Xi, koji nije napustio Kinu od izbijanja pandemije, otputuje na te samite.

Iako su ulozi za sastanak Biden-Xi visoki – Washington i Peking prepiru se oko brojnih pitanja od porijekla pandemije do kineskog širenja nuklearnih arsenala – Bidenov tim do sada je imao slaba očekivanja u konkretne rezultate i odbijao je saopćiti šta bi se moglo naći na dnevnom redu razgovora.

- Još planiramo detalje virtualnog bilateralnog sastanka i trenutno se ništa ne može očekivati – izjavio je visoki zvaničnik američke administracije.

Izvori bliski trenutnim planovima, koji su tražili da ostanu anonimni, saopćili su da bi susret mogao biti značajno postignuće sam po sebi, nadajući se da bi mogao unijeti stabilnost u ono za što Wahington tvrdi da je dugoročno strateško nadmetanje.

Dvije strane dogovorile su se na razgovorima u Švicarskoj u ovom mjesecu da se održi virtualna konferencija do kraja godine, uz direktnu komunikaciju na nivou rukovodstva u cilju usmjeravanja odnosa “u konstruktivnijem pravcu”, izjavio je tada visoki zvaničnik u američkoj administraciji, prenosi Reuters.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'