Stranačke aktivnosti     | 22.10.2021. 09:34 |

Saopćenje za javnost SDA TK

FENA Saopćenje

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije u Skupštini Tuzlanskog kantona smatra da građani Tuzlanskog kantona neće osjetiti blagostanje u Budžetu TK.

Naime, pojašnjavaju, rebalansom Budžeta TK za 2021. godinu došlo je do povećanja planiranih prihoda u iznosu oko devet miliona KM, što je rezultat 60 miliona KM više prihoda, nego što je to imala ranija Vlada TK.

Riječ je o povećanju prihoda po osnovu indirektnih poreza za 21 milion KM, te 19 miliona KM iz 2020. godine koje je ostavila prethodna Vlada TK i 39 miliona KM sredstava MMF-a.

Ono što je posebno indikativno, navode, je da su prosvjetni radnici nezadovoljni ovim rebalansom jer iz vladajuće većine smatraju da još nije vrijeme za povećanje plata zaposlenicima u obrazovanju.

- Ovaj saziv Vlade Tuzlanskog kantona, navode, dobro se potrudio da poveća tekuće rashode, a da veoma malo sredstava od povećanja prihoda ostavi za nabavku stalnih sredstava i razvoj, svega 10,06 posto - istitču u SDA TK.

Tako je Vlada predložila da se za povećanje bruto plata i naknada troškova zaposlenih i doprinosa izdvoji čak 2,42 miliona KM. Razlog povećanju plata su nova zapošljavanja i plaćanje za učinjene greške vezane za odluku da se smjene svi direktori osnovnih i srednjih škola.

Ministarstvo unutrašnjih poslova došlo je do smanjenja sredstava u iznosu od 560.000 KM, zbog dužine konkursnih procedura i dinamike prijema zaposlenika, a Univerzitetu u Tuzli planirano je smanjenje sredstava u iznosu od 896.000 KM.  

- Vlada TK se dobro pobrinula da budžetski korisnici plate greške koje su učinjene dosadašnjim prijedlozima koje je usvojila aktualna vladajuća većina - zaključuje se u saopćenju Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

SDA: Vlada TK predložila povećanje bruto plata zaposlenih za čak 2,4 miliona KM

Klub zastupnika SDA TK daje bezrezervnu podršku SPUT-u u njihovim zahtjevima

Saopćenje za javnost SDA TK

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana