Svijet     | 22.10.2021. 10:02 |

Švicarci će podržati vladin plan bavljenja krizom s Covidom

FENA Internet

ZURICH, 22, oktobra (FENA) – Švicarski glasači podržat će vladin odgovor na pandemiju na obavezujućem referendumu narednog mjeseca, pokazala je anketa za emitera programa SRG objavljena u petak.

Anketa zavoda gfs.bern pokazala je da 61 posto ispitanika podržava zakon usvojen u martu o širenju finansijske pomoći ljudima pogođenim krizom s COVID-19 i položio je temelje za zdravstvene certifikate koje vlada zahtijeva za putovanja u inostranstvo i omogućavanje nekih javnih dešavanja.

Anketa je pokazala da se 36 posto ispitanika protivi i tri posto je neodlučno prije referenduma 28. novembra, u okviru švicarskog sistemna direktne demokratije. Margina greške u anketi iznosi dva posto.

U još dva glasanja tog dana, Švicarci bi lagano podržali prijedlog uz podršku sindikata o jačanju profesije bolničarki, pokazala je anketa.

Glasanje o izboru saveznih sudaca lutrijom među grupom kandidata koje su predložili eksperti još je neizvjesno. Vlada se protivi toj ideji, koja ima za cilj umanjiti politički pritisak na pravosuđe, prenosi Reuters.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Rusija odbacuje mirovnu konferenciju o Ukrajini u Švicarskoj

Kina će razmotriti učešće na planiranoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini u Švicarskoj

Švicarska i Evropska unija o unaprijeđenju bilateralnih odnosa

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!