Kultura     | 22.10.2021. 12:22 |

Festival 'Sevdalinko u srcu te nosim' u misiji očuvanja te muzičke baštine

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 22. oktobra (FENA) - Festival sevdalinke "Sevdalinko u srcu te nosim", koji će biti održan od 2. do 4. novembra u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona, jedini je događaj posvećen sevdalinci u svijetu čiji je cilj društvena i kulturno-historijska misija očuvanja i prepoznavanja značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvrednije muzičke baštine naših prostora.

- Ove godine u okviru projekta "Sevdalinka kulturno historijsko nematerijalno blago BiH" publiku očekuje 13. Festival sevdalinke "Sevdalinko u srcu te nosim" i 3. Međunarodno takmičenje harmonikaša "Sevdalinko harmonikom opjevana", kao i razne radionice o raznovrsnim temama koje se tiču izvedbe, realizacije, kvalitetne i iskrene promocije izvorne sevdalinke - izjavio je za Fenu umjetnički rukovodilac Festivala Dejan Milkunić. 

Festival će biti održan uz poštivanje svih epidemioloških mjera, revidiran broj publike u Bosansko kluturnom centru Tuzlanskog kantona. 

- Prvenstveni cilj Udruženja muzičkih umjetnika još od prije 13 godina na prvom festivalu bio je i sada je očuvanje, promocija i zaštita izvorne sevdalinke kao kulturno-historijskog nematerijalnog blaga BiH, kao i nominacija sevdalinke na UNESCO-ovu Listu nematerijalnog blaga čovječanstva. Ta ideja je upravo potekla od Udruženja muzičkih umjetnika još od 2012. godine i sama nominacija je u završnoj fazi sa velikim brojem realiziranih aktivnosti i rada već nekoliko godina - ističe Milkunić.

Udruženje muzičkih umjetnika kroz sve aktivnosti, pa i na Festivalu sevdalinke, najveći akcenat i značaj upravo daje mladima jer smatraju da su mladi najvjerniji i najbolji prenosici i baštinici sevdalinke kroz vrijeme.

- Kroz ovih 13 godina rada i realizacije aktvnosti uvidjeli smo da mladi itekako vole sevdalinku i iznimno je poštuju, možda čak i više nego što i sami mislimo i na šta smo veoma ponosni. Na dosadašnjim festivalima je učestvovalo više od 70 posto isključivo mladih, izvođača, autora i baštinika sevdalinke što ovom projektu i njegovim svim aktivnostima daje poseban i jedinstven značaj - zaključio je Milkunić.

Bosanskohercegovačka gradska pjesma sevdalinka jedan je od najznačajnijih elemenata nematerijalnog kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine i kao takva treba da bude i dio svjetskog nasljeđa, smatraju u organizaciji 13. Festivala sevdalinke "Sevdalnko u srcu te nosim".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Lumiwings uspostavlja redovnu avioliniju Tuzla - Istanbul, karte u prodaji

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo