Svijet     | 22.10.2021. 12:32 |

Putin i Bennet o situaciji u Siriji i iranskom nuklearnom programu

FENA Internet

MOSKVA, 22. oktobra (FENA) -  Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se u petak u Sočiju sa izraelskim premijerom Naftalijem Bennettom, a među temama sastanka su i situacija u Siriji i iranski nuklearni program, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći na početku sastanka, Putin je naveo da se posjeta šefa izraelske vlade poklopila sa 30. godišnjicom uspostavljanja rusko-izraelskih diplomatskih odnosa.

Naveo je da se između dvije zemlje razvio jedinstven odnos.

"Prvo, kao nasljednica Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika, naša je zemlja zapravo bila na počecima osnivanja države Izrael. Drugo, u Izraelu živi vjerojatno najveća zajednica u inostranstvu koja govori ruski jezik, tamo ima mnogo preživjelih iz Velikog domovinskog rata", rekao je Putin.

Napominjući da su trgovinsko-ekonomske veze obimom još uvijek skromne, ali da se i dalje uspješno razvijaju, Putin je rekao da je trgovinska razmjena porasla za 50 posto u prvih sedam mjeseci ove godine, unatoč svim ograničenjima zbog epidemije.

Navodeći da će tokom sastanka ​​razmijeniti informacije o situaciji u regiji, Putin je istakao kako nastoje ponovo uspostaviti i ojačati sirijsku državu. Ističući da ima mnogo problematičnih pitanja, Putin je naglasio da postoje kontaktne tačke i mogućnosti saradnje s Izraelom, posebno u borbi protiv terorizma.

Putin je dodao i kako se nada da će odnosi između dvije zemlje slijediti politiku kontinuiteta unatoč problemima u izraelskoj unutrašnjoj politici.

Izraelski premijer Bennett izrazio je nadu da će razgovarati s Putinom o situaciji u Siriji i iranskom nuklearnom programu.

Navodeći da je Putin dao doprinos razvoju rusko-izraelskih odnosa, Bennett je, obraćajući se direktno Putinu, kazao:

"Gospodine predsjedniče, vi više od 20 godina jačate veze između naših zemalja i doveli ste ih na ovaj nivo. U ime cijele naše zemlje, cijelog našeg naroda, želim vam reći: Vidimo vas kao vrlo bliskog, istinskog prijatelja države Izrael."

U Izraelu je 13. juna ove godine koalicijska vlada na čelu s Bennettom i Yairom Lapidom, čelnikom stranke Postoji budućnost, prekinula 12-godišnju vladavinu Benjamina Netanyahua. Prema koalicijskom sporazumu, čelnik Yamine Naftali Bennett preuzeo je mjesto premijera na dvije godine. Bennett će predati zadatak vođi Future There i koalicijskom partneru Yairu Lapidu u augustu 2023.

Bennett se danas u Sočiju prvi put sastao s Putinom otkako je postao premijer.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Putin: Rusija neće napasti NATO, ali će F-16 biti oboreni u Ukrajini

Davankova podržali Rusi u Crnoj Gori i Srbiji, Putin uvjerljiv u BiH i Sjevernoj Makedoniji

Prijatelji i saveznici čestitali Putinu, zapadni lideri kažu da su izbori bili nelegalni

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo