Magazin     | 22.10.2021. 13:09 |

Pčele na krovu bečke Vijećnice daju 180 kilograma meda godišnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22.oktobra (FENA) - Na krovu Vijećnice u Beču se od 2014. godine nalazi nekoliko košnica koje su obuhvaćene programom aktivne zaštite pčela. Te pčele godišnje proizvedu oko 180 kilograma meda. Ove godine je gradski pčelar Alfred Hauska u pratnji gradonačelnika Michael Ludwiga otišao u berbu meda.

U Beču ima više od 5.000 pčelinjih društava. Grad sa svojim parkovima, alejama, baštama, cvjetnim saksijama i zelenim ostrvima nudi obilje cvjetajuće hrane tokom cijele godine, od koje gradske pčele mogu proizvoditi med, saopćio je iz Eurocomm-PR Sarajevo.

U Rathausparku pored Vijećnice je mnoštvo starog drveća koje pčelama s krova obezbjeđuje širok izbor hrane odmah u susjedstvu.

 - Grad Beč je aktivno posvećen zaštiti pčela. S jedne strane, to uključuje podršku organskoj poljoprivredi. Osim toga, u Beču se livade u parkovima i drugim zelenim površinama održavaju na što prirodniji način. Cilj je osigurati pčelama dovoljno hrane - objasnio je gradonačelnik Ludwig.

Gradski pčelar Alfred Hauska i njegov zet Michael Drachsler učinili su gradsko pčelarstvo svojim zanatom.

Dva profesionalna pčelara predano i strpljivo brinu o oko 80 pčelinjih društava u Beču i okolini. Neke od njih su smještene na krovovima značajnih institucija. Pored Vijećnice tu su hotel Steigenberger te zgrada Austrijske kontrolne banke u ulici Strauchgasse.

Med sa krova Vijećnice služi isključivo za humanitarne akcije. Međutim, ukoliko želite kupiti med od gradskih pčelara, to možete učiniti i na "Medomatu" u popularnom bečkom tržnom centru Donauzentrum, saopćio je Eurocomm-PR.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Beč pooštrava mjere u borbi protiv uličnih trkača

Inicijativa Grada Beča smanjuje otpad prouzrokovan jednokratnim posudama za hranu i piće

Beč - Prvi put u svijetu testirano miješanje vodika sa plinom u kombinovanoj elektrani

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!