Bosna i Hercegovina     | 22.10.2021. 13:50 |

Halilović: Penzioneri žele 2022. dočekati s uvećanim penzijama

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - Upravni odbor Saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH upozorio je na težak materijalni i socijalni položaj penzionera i zatražio povećanje od deset posto svih penzija, izuzev onih najviših.

Zamjenik predsjednika UO Saveza Haso Halilović precizirao je na konferenciji za medije da to traže iz više razloga, a ključno je 'da bi se primakli 50 posto prosječno isplaćenoj penziji, u odnosu na prosječnu platu'. Naglašava da penzioneri 2022. godinu žele, po svaku cijenu, da dočekaju s uvećanim penzijama. 

Halilović podsjeća da su članice Saveza, ranije ove godine, upozorile na mogućnost mirnih protesta ako se ne udovolji izmjenama i dopunama Zakona o PIO, u oba doma federalnog parlamenta, koje su im ponudili.

- Protesti će biti ako se to ne riješi. Kad će to biti, imamo vremena - naglasio je.

Predsjednik UO Saveza Redžo Mehić upozorio je da ‘imaju plan, još nije za javnost’ a nadležnim organima vlasti poručuju ‘vjerujte da imamo  sredstva’, u slučaju da ne bude sluha za rješavanje problema koji bi doveli do boljeg položaja penzionera.

U susretu s novinarima, upriličenom u povodu Dana penzionera Federacije BiH (25. oktobra), naglasio je da su penzije na nivou iz augusta 2020. godine, ove godine nije bilo redovnog usklađivanja. Trenutno najnižu penziju, kaže, prima oko 60 posto penzionera u FBiH, do zajamčene i zajamčenu 12,6 posto. Ukupno, penziju do 500 KM prima ih više od 74 posto. Prosječna penzija u Federaciji BiH je 42,8 posto prosječne plate u FBiH.

Savez udruženja penzionera u Federaciji BiH broji oko 200.000 penzionera, a čini ga 61 udruženje organizirano u sedam kantona. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Mehić: Tražimo povećanje penzija, ali i socijalno-ekonomske mjere za pomoć građanstvu

Izabrano novo rukovodstvo Saveza udruženja penzionera u FBiH

Savez udruženja penzionera u FBiH: Povećati penzije za najugroženije penzionere

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo