Regija     | 22.10.2021. 14:45 |

Mitrović u Budvi na Konferenciji o prometu na visokom nivou

FENA Saopćenje

BUDVA/SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović boravio je u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori povodom održavanja Konferencije o prometu na visokom nivou, a u kojoj su učešće uzeli  ministri prometa država članica Centralnoevropske inicijative i zapadnog Balkana.

Prva sesija Konferencije bila je posvećena Izvještaju o napretku akcionih planova Prometne zajednice, nakon čega su uslijedile intervencije predstavnika Evropske komisije i ministara prometa zemalja jugoistočne Evrope.

Ministar Mitrović je tokom svog izlaganja istakao da je nakon izgradnje i puštanja u promet međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja za putnički promet prioritet za Bosnu i Hercegovinu izgradnja međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Gradiške.

- Naša inicijativa je da se izgrađeni granični prijelaz sa bh. strane modificira u integrirani granični prijelaz, što bi omogućilo da se policijske, carinske i druge kontrole obave uz samo jedno zadržavanje. Puni kapacitet graničnog prijelaza Svilaj postići će se nakon postizanja formalnih sporazuma između nadležnih organa za kontrolu granice i carine, čemu se uskoro nadamo - istakao je ministar Mitrović.

Osim toga, on je naglasio da je najveći izazov za BiH realizacija aktivnosti predviđenih Akcionim planom za željeznice. Smatra da se aktivnosti koje se tiču otvaranja željezničkog tržišta mogu realizirati tako da željezničke kompanije u BiH, kroz adekvatno restrukturiranje, ispune uvjete koji su postavljeni Ugovorom o osnivanju Prometne zajednice.

- Ništa od ovoga nije lako izvodivo i zahtijeva ogromnu energiju. Ali napredujemo, korak po korak. U skladu sa ustavnom strukturom u Bosni i Hercegovini, nadležnosti su na entitetskom nivou, a mi se trudimo da usaglasimo postupanja svih strana – kazao je Mitrović.

Tokom boravka u Crnoj Gori ministar Mitrović je održao i bilateralni sastanak sa ministrom kapitalnih investicija Crne Gore Mladenom Bojanićem sa kojim je razgovarao o osiguranju sredstava za izgradnju mosta Foča-Šćepan Polje te uspostavljanju Jadransko-jonske željeznice pravac Čapljina – Nikšić – Podgorica – Tirana – Drač.

Također je održao i bilateralni sastanak sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Tomislavom Momirovićem o otvaranju integriranog graničnog prijelaza Bratunac za koji su osigurani ljudski resursi i oprema za rad carinika i kontrolnih organa koja se trenutno testira, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Konferenciju u Budvi organiziralo je Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministarstvo komunikacija i prometa - Iskustva regiona treba prenijeti na BiH

Početkom oktobra u Sarajevu 6. digitalni samit Zapadnog Balkana

Crna Gora: Predsjednik Općine Budva priveden, pa pušten na slobodu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta