Bosna i Hercegovina     | 22.10.2021. 16:31 |

Ekshumacija na lokalitetu Pribošijevići kod Rogatice

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - Na lokalitetu Pribošijevići kod Rogatice danas je izvršena ekshumacija, a ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje tri žrtve proteklog rata. 

Prema informacijama kojima raspolaže Institut za nestale osobe (INO) BiH, najvjerovatnije se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su na ovom području nestale u ljeto 1992. godine.

- Posmrtni ostaci koji su pronađeni su jednim dijelom ugljenisani, a prema riječima patologa koji je prisustvovao ekshumaciji, radi se o dvije odrasle osobe i jednom djetetu - kazala je Feni glasnogovornica INO BiH Emza Fazlić.

Po njenim riječima, pretpostavlja se da su pronađene žrtve članovi jedne porodice, te da je među njima i djevojčica koja je u momentu smrti imala svega pet godina. 

Posmrtni ostaci će nakon ekshumacije biti prebačeni u Komemorativni cenatr Tuzla radi sudsko-medicinske i kriminalističko-tehniče obrade te izuzimanja koštanih uzoraka radi DNK identifikacije. 

Fazlić je kazala da je ekshumacija danas prekinuta zbog nemogućnosti da se prekopa potrebna površina, te će biti nastavljena u narednim danima.

Tužilaštvo BiH je rukovodilo ekshumacijom na osnovu naredbe Suda BiH, a ekshumaciji su prisustvovali i istražitelji Instituta, patolog, antropolozi ICMP-a, radnici te policija koja je osiguravala lokaciju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Fazlić: Posmrtni ostaci pronađeni prošle godine zabetonirani u fontani u Brčkom pripadaju dvjema žrtvama genocida u Srebrenici

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Identifikovana još jedna žrtva iz Srebrenice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo