Kultura     | 22.10.2021. 18:04 |

NUBBiH - 'Poljićke isprave’ i radionica o arhivskim dokument

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - Publikacija Poljičke isprave I - iz Zbirke Aleksandra Poljanića te Radionica - Očuvanje, zaštita, prezentacija arhivskih dokumenata promovirana je u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine.

Objavljena u izdanju Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH), publikacija ‘Poljičke isprave I – iz Zbirke Aleksandra Poljanića’ nastala je kao rezultat projekta Čuvanje, zaštita i prezentacija dokumenata iz Arhiva Poljičke republike, pisanih bosančicom.

Kao stručnjak za jezik, u realizaciji tog projekta (potom i izradi te publikacije) učestvovao je doc. dr. Mehmed Kardaš s Odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Projekt je finansiralo Federalno ministarstvo kulture i sporta. Izdavanje publikacije podržali su i Fondacija za izdavaštvo Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Publikacija je okupila regionalne stručnjake iz oblasti filologije i historije, a promotori su bili direktor NUB BiH Ismet Ovčina, viši znanstveni suradnik sa Staroslavenskog  instituta u Zagrebu Ivan Botica, Emir Filipović sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta UNSA i priređivač Mehmed Kardaš sa Odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta UNSA.

Docent dr. Mehmed Kardaš radio je na transkripciji i transliteraciji teksta isprava koje se nalaze na Odjeljenju Specijalnih zbirki NUBBiH. Profesor dr. Ivan Botica bio je, zajedno sa prof. dr. Lejlom Nakaš sa Odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta UNSA, recenzent publikacije. Skupu se obratio putem Zooma te izrazio oduševljenje publikacijom i projektnim aktivnostima.

Profesor dr. Emir Filipović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu detaljnije se osvrnuo na porijeklo dokumenata, historijske prilike koje su pratile isprave od uključivanja u kolekciju Aleksandra Poljanića do konfiskacije.

Drugi dio realiziran je kroz radionicu ‘Očuvanje, zaštita, prezentacija arhivskih dokumenata’ koja je okupila regionalne stručnjake iz oblasti digitalizacije, konzervacije i restauracije arhivskih dokumenata.

Radionica je nastala u okviru projekta CENL-a - The Conference of European National Librarians, granta pod nazivom Erland Kolding Nielsen, dugogodišnjeg direktora Kraljevske biblioteke Danske i međunarodnog bibliotečkog stručnjaka.

Bibliotečka savjetnica, pomoćnica glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) Zagreb za djelatnost nacionalne knjižnice Republike Hrvatske Sofija Klarin Zadravec prezentirala je uspješnu i aktivnu digitalizaciju NSK, te se osvrnula na okvire, standarde i normative u toj oblasti. NSK je i partner u realizaciji tog projekta i radionice.

Konzervatorica iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Lejla Bajramović govorila je o važnosti konzerviranja i restauriranja originalnih dokumenata koji se nalaze u baštinskim ustanovama.

Proces konzervacije i restauracije dokumenata "Poljička republika" prezentirala je konzervatorica Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Anđela Aćimović. Osvrnula se na proces restauracije i konzervacije dokumenata Poljičke republike iz fonda Specijalnih zbirki NUBBiH, koji su prezentirani u promoviranoj publikaciji.

Direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore ‘Đurđe Crnojević’ Cetinje Dragica Lompar prezentirala je načine i procese, probleme i perspektive digitalizacije pisane baštine u Crnoj Gori.

Ejla Ćurovac govorila je o ulozi i značaju digitalne biblioteke Gazi Husrev-begove biblioteke, najstarije biblioteke u Bosni i Hercegovini koja je ove godine obilježila 484. godišnjicu od osnivanja.

Radionica je zaključena izlaganjem bibliotečke savjetnice Adise Žero, rukovoditeljice Sektora nabavke, obrade, periodike i službene publikacije NUBBiH te Ahmeda Kurte, saradnika za digitalizaciju koji su prezentovali digitalne kolekcije NUBBiH.

Promociju i radionicu pratila je prigodna izložba dokumenata iz Arhiva Poljičke republike.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Najave događaja za 29.03.2024. godine (petak)

Najave događaja za 29.03.2024. godine (petak)

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!