Svijet     | 22.10.2021. 18:43 |

Ursula von der Leyen: Nema sredstava EU za 'bodljikave žice i zidove'

FENA Internet

BRUXELLES, 22. oktobra (FENA) - Čelnici Evropske unije u petak su razgovarli o migracijama te pokušali naći nove načine kako bi prevladali svoje razlike u postupanju s imigrantima, ali nisu uspjeli pronaći najbolje rješenje, a čelnica izvršne vlasti Evropske unije Ursula von der Leyen je rekla da neće biti sredstava EU za 'bodljikave žice i zidove'. 

Iako je ukupan broj imigracije nizak u usporedbi s populacijom bloka od oko 450 miliona ljudi, to pitanje daje podršku nacionalističkim i populističkim grupama širom EU-a, što otežava postizanje kompromisa između 27 članica. 

- Posljednji mjeseci pokazali su da pritisak migracija ne jenjava. Zapravo opet raste - rekao je novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg.

Pooštravanje vanjskih granica bloka bilo je ključno, rekao je, podržavajući poziv Litvanije na finansiranje od strane EU-a za infrastrukturu granice kao što su dronovi ili ograde.

Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen izrazila je protivljenje ovom zahtjevu.

- Bila sam vrlo jasna da postoji dugogodišnji stav u Evropskoj komisiji i u Evropskom parlamentu da neće biti finansiranja bodljikave žice i zidova - rekla je, prenosi Reuters. 

Čelnici EU-a zadužili su Izvršnu komisiju bloka da iznese prijedloge, ne dajući brojku ili precizirajući u ovoj fazi na što bi novac trebao ići.

Prema podacima UN-a, samo je oko 5.100 migranata stiglo preko Mediterana ove godine, a nekoliko hiljada je također prešlo u tri susjedne zemlje EU - dvije od nekoliko ruta prema EU.

Granična agencija EU-a Frontex objavila je ovog mjeseca da je gotovo 134.000 pokušalo ući u EU iz svih smjerova do sada ove godine, što je gotovo 50% više od brojki prijavljenih za prvih devet mjeseci 2019. godine, prije pandemije COVID-19.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo