Bosna i Hercegovina     | 22.10.2021. 19:54 |

Miroslav Jenča završio zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - Pomoćnik generalnog sekretara UN-a za politička pitanja Miroslav Jenča završio je danas svoju službenu posjetu Bosni i Hercegovini gdje se sastao s članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom, te ministricom vanjskih poslova BiH, čelnicima političkih stranaka, organizacijama civilnog društva, nezavisnim analitičarima i medijima kao i predstavnicima međunarodne zajednice.

Na sastancima se razgovaralo o sigurnosnim izazovima, stabilnosti u zemlji, regionalnom razvoju, kao i saradnji sa Ujedinjenim narodima.

Tokom svoje posjete Miroslav Jenča je ponovio poruku generalnog sekretara UN-a Antónia Guterresa u kojoj poziva na povećanje napora ka pomirenju, povjerenju, međusobnom razumijevanju i društvenoj koheziji kako u Bosni i Hercegovini tako i u regiji. Posebno je naglasio potrebu za jačanjem konstruktivnog dijaloga među svim zajednicama kao nužne osnove za pronalaženje održivih rješenja za mirnu i prosperitetnu budućnost zemlje. Pozvao je političke lidere da se suzdrže od jednostranih akcija koje bi mogle potkopati postignuća u proteklih gotovo 26 godina od potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i Aneksa, naglašavajući da se teško stečeni mir mora štititi i očuvati.

Također je podsjetio na poziv generalnog sekretara svima koji su na vlasti da se suzdrže od poricanja ozbiljnosti svih zločina, uključujući genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, koje su presudile međunarodne pravosudne institucije, ističući važnost individualne odgovornosti, bez pripisivanja kolektivne krivnje, kao bitnog koraka prema trajnijem pomirenju u zemlji, saopćeno je iz Misije UN-a u BiH.

Civilno društvo, nezavisni mediji i nevladine organizacije zatražili su veću podršku i saradnju s Ujedinjenim narodima kako bi pomogli u jačanju napora "lokalnih zagovornika mira" i drugih pozitivnih promotora promjena, uključujući omladinu i žene. Pomoćnik generalnog sekretara se ovom prilikom obavezao jačati saradnju s njima.

Jenča je razgovarao o mogućnostima za nastavak saradnje s Evropskom unijom, obzirom na opredijeljenost lidera Bosne i Hercegovine prema evropskoj perspektivi, kao i s OSCE-om i Vijećem Europe.

Sarađivao je s Državnim timom Ujedinjenih naroda na unapređenju rada OSCE-a oko socijalne kohezije kao prioritetnog stupa novousaglašenog Okvira saradnje Ujedinjenih naroda za održivi razvoj Bosne i Hercegovine, kao i oko Globalne strategije generalnog sekretara o govoru mržnje, i njegov Akcijski plan za ljudska prava.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Vučić: Krajem travnja na dnevnom redu UN-a rezolucija o genocidu u Srebrenici

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije