Kultura     | 24.10.2021. 13:38 |

Studenti ASU domaćini studentskog festivala pozorišta i filma POSTFEST

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) - Asocijacija studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo organizuje treće izdanje studentskog festivala POSTFEST, koje od ove godine pored pozorišnog programa ima i filmski.

Festival će ugostiti studente sa šest regionalnih akademija i trajat će od 5. do 7. novembra u Sarajevu.

Selekciju predstava i filmova za program Postfesta uradili su Ilija Pujić, Faruk Hajdarević i Benjamin Konjicija.

Festival je zamišljen kao susret Akademija scenskih/dramskih umjetnosti iz Bosne i Hercegovine i regiona i sastoji se iz programskog i edukativnog dijela. U programskom dijelu će biti predstavljene tri studentske cjelovečernje predstave sa Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, Akademije umetnosti Novi Sad i Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Ljubljana, te dva filmska slota sačinjena od studentskih kratkih filmova sa Fakulteta dramskih umetnosti Beograd, Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Ljubljana, Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, Akademije umetnosti Novi Sad i Akademije dramskih umjetnosti Zagreb. U edukativnom dijelu održat će se dva masterclassa eminentnih eksperata iz industrije.

Međunarodni studentski, pozorišni i filmski festival POSTFEST želi okupiti studente regionalnih akademija i tako kreirati platformu za potencijalni razvoj studentskih projekata od regionalnog značaja. Projekat je osmišljen sa motivom "studenti za studente".

Direktorica POSTFEST festivala, studentica produkcije Adna Rizvan u izjavi za Fenu navela je da Festival provode u potpunosti studenti nezavisno, nijedan profesor nije uključen direktno u organizaciju a inspirisan je nekadašnjim susretima akademija.

- Istinsko nam je zadovoljstvo što smo u prilici da organizujemo naš studentski festival POSTFEST, te što imamo veliku podršku i interesovanje akademija i fakulteta umjetnosti iz regiona. Sa velikim uzbuđenjem čekamo početak festivala i kontinuirano radimo da se sve implementira na najbolji mogući način. Nadamo se da će u narednim godinama POSTFEST postati tradicija, sa još većom podrškom i mogućnosti da se širi i razvija - kazala je za Fenu direktorica Festivala Adna Rizvan.

Pozorišni program održavati će se u Pozorištu mladih Sarajevo, a filmski u kinu Meeting Point. Pod sloganom RE:START studenti i studentice žele da uživaju u pozorištu i filmu, te kroz druženje naprave nove saradnje.

Festival su podržali fondacija Schuler Helfen Leben Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacija za kinematografiju Sarajevo. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'