Svijet     | 23.10.2021. 10:14 |

Japanske kopnene trupe održavaju prve vojne manevre poslije više od 30 godina

FENA Internet

TOKIO, 23. oktobra (FENA) - Iako su regionalne tenzije u porastu, japanske kopnene trupe održavaju prve vojne manevre poslije više od 30 godina.

Kopnene snage izvode veliku vježbu širom države kako bi pripremile trupe za potencijalni sukob, a od sredine septembra oko 100.000 ljudi, 20.000 vozila i 120 letjelica učestvuje u različitim vježbama operativne spremnosti, javlja Al Jazeera Balkans.

Posljednjih godina je Indo-pacifička regija postala žarište napetosti, a zvaničnici japan

“Ova vježba kopnenih snaga je fokusirana na poboljšanje operativne efikasnosti, odvraćanja i sposobnosti reagovanja“, naveo je pukovnik japanske vojske Noriko Yokota.

 

skih kopnenih snaga upozoravaju na “najgore sigurnosno okruženje od kraja Drugog svjetskog rata“, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

- Ova vježba kopnenih snaga je fokusirana na poboljšanje operativne efikasnosti, odvraćanja i sposobnosti reagovanja - naveo je pukovnik japanske vojske Noriko Yokota.

Ranije ove sedmice je Sjeverna Koreja saopćila kako je uspješno testirala novu balističku raketu sa podmornice, navodeći da je raketa pala u Japansko more.

Istovremeno, dalje na jugu istočne Azije, Kina pojačava pritisak na Tajvan čestim slanjem svojih ratnih aviona u zonu dejstva tajvanske protivzračne odbrane.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ambasador Japana Kinefuchi prisustvovao Sarajevo European Judo Hopes kupu

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Kinefuchi - Bašić: Jačanje međunarodne saradnje i partnerstva u borbi protiv nelegalnih aktivnosti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu