Bosna i Hercegovina     | 24.10.2021. 12:12 |

PROI - Kontrola duhana neophodna za EU integracije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) - Udruženje PROI smatra da su zabrana pušenja na javnim mjestima, povećanje akciza na duhan i suzbijanje crnog tržišta, u skladu sa mjerama Protokola za eliminaciju ilegalne trgovine duhanskim proizvodima, neophodni za EU integracije. 

- U Izvještaju Evropske unije o napretku BiH za 2021. naglašava se da je ostvaren nikakav ili ograničen napredak po različitim poglavljima. Posebno se ističe pitanje neadekvatnih zakona u oblasti kontrole duhana i neophodnost zabrane pušenja na svim javnim mjestima, usklađivanje poreza na duhan sa EU direktivama, te ratificiranje Protokola za eliminaciju ilegalne trgovine duhanskim proizvodima - navodi Udruženje PROI.

Kako naglašavaju u saopćenju za javnost, zakonodavstvo koje regulira kontrolu duhana na entitetskim nivoima i u Brčko Distriktu nije usklađeno s relevantnom pravnom stečevinom Evropske unije.

- Iako je Bosna i Hercegovina potpisnica Okvirne konvencije o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije, ta konvencija nije u potpunosti implementirana. Također, Bosna i Hercegovina je jedina država u regionu koja nije ratifikovala Protokol za eliminaciju ilegalne trgovine duhanskim proizvodima, međunarodni sporazum koji ima za cilj ukloniti sve oblike nezakonite trgovine duhanskim proizvodima kroz paket mjera koje države moraju poduzeti u međusobnoj suradnji - navodi se.

Kako ističu, u maju 2021. Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, većinom glasova, podržao je Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje.

- Da bi zakon stupio na snagu potrebno je da ga usvoji i Dom naroda Parlamenta FBiH. Usvajanje zakona je ispraćeno javnom kampanjom 'Zdravlje je Zakon' podržanom od mnogobrojnih građana, nevladinih organizacija, zdravstvene i akademske zajednice, kao i političara - ističe se.

Udruženje PROI poziva nadležne institucije da što prije usvoji zakonsku regulativu kontrole duhana i na taj način zaštiti zdravlje stanovništva, ujedno naprave iskorak ka EU integracijama.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Hrvatski sabor: Zabraniti prodaju nikotinskih vrećica maloljetnicima

Objavljen vodič za institucije BiH da se suprotstave ilegalnoj trgovini duhanskim proizvodima

U Federaciji BiH počinje primjena Zakona o ograničenoj uporabi duhana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo