Svijet     | 25.10.2021. 08:22 |

Fena uspostavlja saradnju s WAM-om - državnom novinskom agencijom UAE

FENA Hana Imamović

DUBAI, 25. oktobra (FENA) - Direktor Federalne novinske agencije (FENA) Elmir Huremović na poziv direktora Emiratske novinske agencije (WAM - Emirates News Agency) Mohammeda Jalala Al Rayssija posjetio je urede državne novinske agencije Ujedinjenih Arapskih Emirata u Dubaiju kako bi se uspostavila saradnja između dvije agencije.

Fena u skladu sa svojim strateškim ciljevima nastavlja osnaživati ulogu na međunarodnom planu.

Na sastanku je dogovorena saradnja u oblasti razmjene informacija između dvije zemlje, kao i iskustava te povezivanju u različitim oblastima kao što su turizam i privreda, što bi moglo u konačnici rezultirati i boljom saradnjom dviju zemalja.

Tokom susreta razgovarano je o razlikama, ali i brojnim sličnostima naroda BiH i UAE, a direktor Fene Elmir Huremović pozvao je direktora WAM-a da posjeti BiH i bude Fenin gost, što je on i prihvatio.

U vezi sa saradnjom među agencijama naglašena je važnost tačnog izvještavanja te je Huremović napomenuo da BiH kao zemlja koja teži ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu ima i slobodu medija na visokom nivou.

Uz određene manje izuzetke većina medija je slobodna u svom izvještavanju, kaže Huremović, a Fenine vijesti najkredibilniji su izvor tačnih vijesti u BiH što dokazuje najveća mreža korisnika pa samim tim Fenine vijesti imaju najveći doseg. Fena predano radi na tehnološkom i ljudskom usavršavanju i naročito na provjeri činjenica i na taj način izbjegava demantije.

Direktor WAM-a upoznao je Huremovića o radu emiratske državne novinske agencije i njihovoj namjeri da imaju uspostavljene što bolje odnose s najvećim agencijama svijeta, a sada je među njima i Fena.

Istaknuo je da se njihove vijesti emitiraju na 17 jezika što je važno kako bi vijesti iz Emirata, a posebno Dubajia kao jednog od najvećih svjetskih centara, imale veći doseg.

Huremović je još podsjetio da je namjera Fene pokrenuti objavu vijesti na drugim jezicima osim engleskog, među kojima je i arapski jezik. To je trebalo biti učinjeno i ranije, ali su spriječeni u toj namjeri zbog pandemije koronavirusa koja je zaustavila cijeli svijet.

Direktor Huremović zahvalio je na pozivu koji mu je uputio direktor WAM-a, a ovom posjetom Fena je nastavila aktivnosti na međunarodnom planu potvrđujući svoju lidersku poziciju u agencijskom novinarstvu u regiji.

Značajan dio sastanka bio je posvećen razgovoru o EXPO-u 2020 koji se ove godine održava u Dubaiju i koji je ekipa Fene u organizaciji WAM-a imala priliku posjetiti. Jedan je to od najvećih svjetskih događaja na kojem je više od 190 zemalja svijeta predstavilo svoje potencijale i na kojem i BiH ima svoj paviljon.

Impozantna je to svjetska, kulturna i poslovna manifestacija koju je posjetila ekipa Fene, a njena tema je "Spajanje umova, kreiranje budućnosti", te organizatori očekuju da će tokom šest mjeseci EXPO, koji će biti zatvoren 31. marta 2022. godine, privući 25 miliona posjetilaca.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Huremović za BHT1: Otvaramo raspravu o problemima medija u BiH od kojih zavisi i budućnost ove profesije

Huremović otvorio Konferenciju 'Sloboda medija i oblikovanje budućnosti medija' (VIDEO)

Huremović otvorio Konferenciju 'Sloboda medija i oblikovanje budućnosti medija'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'