Kultura     | 25.10.2021. 11:24 |

Brucknerova 3. simfonija nakon 30 godina na programu Sarajevske filharmonije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Sarajevska filharmonija koncertnu sezonu nastavlja sa novim izazovima. Prvi put u izvedbi ovog orkestra biće Brucknerova 3. simfonija u d-molu, često nazivana "Wagnerova simfonija“.

 - Nakon više od 30 godina, kada je bila izvedena njegova Četvrta "Romantična" simfonija, Bruckner je ponovo na programu našeg orkestra. Ovaj put u premijernoj izvedbi 3. simfonija u d-molu, često nazivana Wagnerova simfonija i jedna od najrevidiranijih simfonija. Naime, postoji čak šest verzija, od kojih se danas većinom izvode tri. Na koncertu u petak, 29. oktobra 2021. godine sa početkom u 20 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo, Sarajevska filhamonija izvodi verziju iz 1889. godine - saopćeno je iz Sarajevske filharmonije.

Anton Bruckner je prvu verziju ove simfonije napisao 1873. godine. Prije nego što je završio posao, posjetio je Richarda Wagnera pokazujući mu svoju Drugu i Treću simfoniju i tražeći od njega da odabere onu koja mu se više sviđa. Na zadovoljstvo kompozitora, Wagner je odabrao Treću, a Bruckner je simfoniju posvetio ovom majstoru kojeg je izuzetno cijenio. U svojoj posveti Bruckner je Wagnera spomenuo kao "nedostižnog svjetski poznatog plemenitog majstora poezije i glazbe”. Na Antona Brucknera se i gledalo kao na slavnog sljedbenika Richarda Wagnera, što je on bez sumnje bio. Brucknerovo otkriće Wagnerove muzike svakako je kataliziralo njegov prelaz iz mirnog i blagog crkvenog muzičara u bombastičnog simfoničara.

Orkestar Sarajevske filharmonije predvodi dirigentica Tijana Vignjević. Rođena je u Sarajevu gdje je završila studij dirigovanja na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u klasi profesora Teodora Romanića. Postdiplomski studij iz orkestarskog dirigovanja završila je na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču, u klasi profesora Uroša Lajovica.

Rezervacija i prodaja ulaznica je moguća na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Tuce: Očekujemo da ćemo dobiti dvoranu koja će biti dom Sarajevskoj filharmoniji i hram kulture

Nakon 30 godina Zubin Mehta ponovo diriguje u Sarajevu (VIDEO)

Koncert solista Sarajevske filharmonije oduševio publiku

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana