Svijet     | 25.10.2021. 12:27 |

Amnesty International zatvara urede u Hong Kongu zbog zakona o sigurnosti

FENA Internet

HONG KONG, 25. oktobra (FENA) - Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International saopćila je u ponedjeljak da će zatvoriti svoje urede u Hong Kongu jer je kineski zakon o nacionalnoj sigurnosti onemogućio da grupe za prava rade slobodno bez rizika od odmazde.

Anjhula Mya Singh Bais, predsjednica međunarodnog odbora Amnestyja, rekla je u saopćenju da će se dva ureda zatvoriti do kraja godine, ističući da je ove godine najmanje 35 grupa bilo primorano prestati sa djelovanjem zbog ovog zakona, prenosi Reuters.  

- Ova odluka, donesena teška srca, potaknuta je zakonom o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga, koji je praktično onemogućio organizacijama za ljudska prava u Hong Kongu da rade slobodno i bez straha od ozbiljnih odmazdi - rekla je Singh Bais.

Ona je dodala da represivno okruženje i trajna neizvjesnost koje je prouzrokovao zakon o nacionalnoj sigurnosti onemogućuje saznanja koja bi aktivnosti mogle dovesti do kaznenih sankcija.

U prošlosti je Hong Kong služio kao jedno od vodećih središta nevladinih organizacija u Aziji, a grupe su bile privučene njegovom snažnom vladavinom prava i širokom autonomijom garantovanom Hong Kongu kada je kontrola nad bivšom britanskom kolonijom vraćena Pekingu 1997. godine. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Amnesty International optužuje kurdske vlasti u Siriji za mučenja

Amnesty International traži od Izraela da preda tijelo Palestinca preminulog od raka u zatvoru

Prodemokratski aktivista i honkonški tajkun na suđenju u Hong Kongu se izjasnio da je nevin

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'