Bosna i Hercegovina     | 25.10.2021. 13:15 |

Održana 23. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Na 23. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je utvrđena usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH i prihvaćeni su principi Prijedloga amandmana II, III, IV i V na Ustav Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut.

Komisija je utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH i prihvatila principe Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.

Usvojen je Izvještaj o radu Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine za 2020. 

K znanju su primljeni Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2020., kao i Izvještaj o provođenju Lokalnih izbora u 2020., čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH.

Usvojena je poslanička inicijativa Damira Arnauta, kojom se nalaže Ministarstvu civilnih poslova BiH da u roku od 14 dana od dana usvajanja ove inicijative uspostavi postupak i otpočne proces izdavanja jedinstvenih COVID-19 certifikata s QR kodom, s ciljem njihovog korištenja van Bosne i Hercegovine na jedan od dva sljedeća načina: izdavanje takvih certifikata od strane samog Ministarstva, na osnovu potvrda o vakcinisanju/prebolovanom COVID-u, koje Ministarstvo pribavi od nadležnih entitetskih, kantonalnih i organa Brčko Distrikta BiH, odnosno potvrda navedenih nadležnih organa koje građani sami dostave Ministarstvu, kreiranje i dostavljanje navedenim nadležnim organima jedinstvenog obrasca za izdavanje takvih certifikata od strane tih organa.

Uz ovu poslaničku inicijativu, Komisija je usvojila zaključak kojim se sugeriše da se oko jedinstvenih COVID-19 certifikata postigne dogovor Ministarstva civilnih poslova BiH i nadležnih ministarstava na nižim nivoima vlasti (entiteti, Brčko Distrikt BiH, kantoni), te da jedinstvene certifikate građanima izdaju nadležne institucije na nižim nivoima vlasti.

Usvojena je i poslanička inicijativa Saše Magazinovića, kojom se zadužuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da u roku od šest mjeseci u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog okvirnog zakona o klimatskim promjenama.

U Radnu grupe za izradu 4. periodičnog izvještaja BiH o implementaciji Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH nominovala je poslanika Zlatana Begića, saopćeno je iz PSBiH. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Odbor za žalbe građana PSBiH razmatrao tri žalbe, nije utvrdio nepravilnosti ni povrede zakona  

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta