Bosna i Hercegovina     | 25.10.2021. 13:27 |

U Kantonu Sarajevo na raspolaganju 768 trećih doze vakcine Pfizer

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. okrtobra (FENA) - Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Radna grupa za koordinaciju vakcinacije u KS saopćili su da će u srijedu u Kantonu Sarajevo na raspolaganju biti 3.210 prvih doza i 528 trećih doza Pfizer vakcine.

Na Zetri već traje vakcinacija građana trećom dozom te vrste vakcine i to sa 240 doza, koliko ih trenutno ima na raspolaganju. Treću dozu AstraZenece ili Sinopharma moguće je primiti na punktovima u domovima zdravlja.

- Ministarstvo i ta radna grupa pozivaju na treću dozu vakcine protiv virusa korona osobe starije od 12 godina sa ozbiljnom imunosupresijom, a to su osobe sa primarnom ili stečenom imunodeficijencijom, osobe na imunosupresivnoj ili imunomodulatornoj terapiji i osobe koje primaju visoke doze steroida - navodi se. 

Za treću dozu potrebno je mišljenje specijaliste o vremenu aplikacije te doze, te priložiti i iskaznicu o imunizaciji sa prve dvije doze, bez čega se neće moći pristupiti vakcinaciji.

Vakcinacija na Zetri trajat će do nedjelje, 31. oktobra. Nakon toga, proces imunizacije odvijat će se na punktovima u domovima zdravlja.

U Domu zdravlja Centar organiziran je vakcinacijski punkt, a od ponedjeljka - 1. novembra ove godine preuzet će imunizaciju stanovnika općine Centar.

Prema najavama Federalnog ministarstva zdravstva, vakcine proizvođača Moderna neće biti na raspolaganju ove sedmice, a o  isporuci te vrste vakcina u Kanton Sarajevo Ministarstvo zdravstva će blagovremeno obavijestiti javnost.

Iz tog resornog ministarstva ponavljaju poziv građanima, koji su primili AstraZeneca vakcine i prošlo je više od četiri ili šest sedmica od prve doze, da do 31. oktobra pristupe revakcinaciji - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ministarstvo kulture i sporta planiralo izdvajanja od 12 miliona za kulturu i sport

Prof. dr. Begović: Oklijevanje prema vakcinama, kako razumjeti i prevladati zabrinutost

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom