Regija     | 25.10.2021. 13:41 |

U Sloveniji se pogoršava epidemiološka situacija, vlada zasad bez novih mjera

FENA Agencije

LJUBLJANA, 25. listopada (FENA) - Zbog daljnjeg pogoršanja epidemiološke situacije u Sloveniji se pojačavaju kontrole putnika u javnom prometu, a razmišlja se i o uvođenju dodatnih mjera, premda ih vlada za sada ne najavljuje.

Četvrti val epidemije Covida-19 ne jenjava, pa je u zadnja 24 sata  potvrđeno 707 novih zaraza, skoro dvostruko više nego prije sedam dana. Jedanaest oboljelih je preminulo, a udio pozitivnih testova iznosio je 34 posto, najviše do sada od početka epidemije.

Budući da se javni prijevoz smatra izrazitim mjestom širenja zaraza, vlada je u ponedjeljak objavila da su inspektori počeli "pooštreno" provjeravati covid propusnice, te sankcionirati one koji ih nemaju.

Uz to, direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) MIlan Krek upozorio je ovih dana da je virusa mnogo i u studentskoj populaciji, te da bi jedna od idućih mjera zato moglo biti ponovni prelazak na on-line nastavu.

Članica vladinog tima za Covid-19 Irena Košek Grmek izjavila je u ponedjeljak za Slovensku televiziju da upozorava mlade koji ovaj tjedan imaju školske praznike da se suzdrže od većih okupljanja i zabava, a sve druge da se drže osnovnih protuepidemijskih mjera, kako se stanje ne bi i dalje pogoršavalo.

Epidemiolozi posebno upozoravaju na sve veći pritisak na bolnice u kojima je trenutno 493 covid pacijenata, od čega 127 na intenzivnim odjelima. Prema ranijoj strategiji vlade, iduće izrazitije zaoštravanje mjera uvelo bi se nakon što broj oboljelih na intenzivnom odjelima bolnica prijeđe 150, što se uz ovaj trend može očekivati uskoro.

Kad se to dogodi, strategija koju je u rujnu prihvatila vlada predviđa da bi na posao mogli dolaziti samo oni koji su cijepljeni ili preboljeli Covid, a isto bi važilo i za većinu drugih aktivnosti, za prijevoz, za posjet trgovačkim centrima i slično.

Vlada za sada ne najavljuje nove mjere, ali i dalje poziva na cijepljenje kao najsigurniju zaštitu, no do sada se punim dozama cjepiva zaštitilo samo 53 posto ukupne populacije, javila je Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo