Bosna i Hercegovina     | 25.10.2021. 13:48 |

Veleposlanstvo Hrvatske osudilo napade na objekte hrvatskog naroda u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Veleposlanstvo Hrvatske u BiH osudilo je napade na objekte i spomen obilježja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini koji su se dogodili u zadnje vrijeme.

Posljednji su napad na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u općini Vitez kao i ponovni napad na objekt Katoličke crkve u Bihaću.

- Ova vandalska djela, kao i nedavne prijetnje hrvatskim političkim predstavnicima u Bugojnu, te nasilno skidanje zastave hrvatskog naroda u Bugojnu i Varešu, čine niz ozbiljnih incidenata usmjerenih protiv hrvatskog naroda u BiH. Napadi na objekte i simbole hrvatskog naroda izazivaju strah i nepovjerenje, te se ne smiju ignorirati. Veleposlanstvo Republike Hrvatske stoga poziva najviše i mjerodavne institucije u Bosni i Hercegovini da osude ovakve incidente, rasvijetle njihovu pozadinu i sankcioniraju odgovorne - saopćeno je iz Veleposlanstva Hrvatske u BiH.

Navode i to da je Hrvatska posvećena je svim nastojanjima kojima se želi učvrstiti BiH na njenom europskom i euroatlantskom putu, zajamčiti ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i svih građana, te ojačati poštivanje suživota, tolerancije i vladavine prava. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Muškarac upucan u tržnom centru u Sydneyu nakon što je više ljudi izbodeno nožem

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Izrael izveo nove napade na Rafah, uprkos pozivima na prekid vatre

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!