Svijet     | 25.10.2021. 14:37 |

Njemačka i Francuska uvode nove restrikcije za dolaske iz Bugarske

FENA Internet

SOFIJA, 25. oktobra (FENA) - Njemačka je u nedjelju dodala Bugarsku i Hrvatsku na svoju listu visokorizičnih zemalja zbog sve većeg broja zaraženih koronavirusom, te uvela minimalno pet dana karantina za putnike koji dolaze iz te dvije zemlje, a koji nisu vakcinisani ili nemaju potvrdu da su se nedavno oporavili od koronavirusa.

Sveukupno je gotovo 70 zemalja širom svijeta od strane Njemačke proglašeno područjima visokog rizika zbog velikog broja zaraženih. Svi koji se nisu oporavili od virusa ili nisu u potpunosti vakcinisani i dolaze iz ovih zemalja u Njemačku moraju biti podvrgnuti 10-dnevnom karantinu. To vrijeme može se skratiti ako se pet dana nakon dolaska testirate negativno na koronavirus, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

Uz Hrvatsku i Bugarsku, u nedjelju su na popis visokorizičnih zemalja dodani Kamerun, Singapur i Republika Kongo, a uklonjeni su Kenija, Kosovo, Irak i Honduras. Još tri zemlje EU-a, Rumunjska, Litvanija i Slovenija, također su trenutno na popisu.

U Francuskoj, iako Bugarska, Estonija, Latvija, Litvanija i Rumunija ostaju u zelenoj zoni, nevakcinisani putnici i oni koji nemaju potvrdu da su preležali koronavirus moraju imati negativan PCR test ili antigen test u posljednja 24 sata prije polaska, a ne 72 sata kao prije.

Vakcine priznate u Francuskoj su one koja je odobrila Evropska agencija za lijekove - Pfizer / Comirnaty, Moderna, AstraZeneca / Vaxzevria / Covishield, Janssen.

Od 24. oktobra, oni koji stignu u Veliku Britaniju i potpuno su vakcinisani, moći će umjesto PCR testa napraviti antigenski test, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Prema bugarskoj ambasadi u Londonu, osobe koje su vakcinisane najmanje 14 dana prije, a stignu u Englesku iz zemalja koje nisu na "crvenoj listi", uključujući Bugarsku, mogu se testirati na antigen na ili prije drugog dana dolaska.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Galić na Drugoj crnomorskoj konferenciji Krimske platforme u Republici Bugarskoj

Bugarska dobila prelaznu vladu, vanredni izbori 9. juna

Bugarska i Rumunija priključile se 'zračnom i morskom' Šengenu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta