Bosna i Hercegovina     | 25.10.2021. 14:29 |

VSTV BiH - Pristup pravdi mora biti jednak za sve građane

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine, u saradnji s međunarodnim partnerima, realizuje niz aktivnosti s ciljem  osiguravanja jednakih prava za sve građane i građanke BiH, saopćeno je iz te institucija.

Jednak pristup pravdi, jedno je od osnovnih ljudskih prava, zbog čega se VSTV zalaže za poštivanje tog prava posebno kada je riječ o kategorijama društva izloženim bilo kojem vidu diskriminacije.

Učiniti pravosudni sistem dostupnijim građanima cilj je i Evropskog dana pravde koji se od 2003. godine obilježava u posljednjoj sedmici oktobra, kako bi se različitim aktivnostima ukazalo građanima na mogućnosti ostvarivanja prava i zaštite funkcioniranjem pravosudnog sistema.

- Pristup pravdi mora biti jednak za sve građane pred sudom, a odnos nosilaca pravosudnih funkcija prema svim korisnicima pravosudnog sistema mora biti isti bez obzira na porijeklo, rasu, spol, dob, vjeru, nacionalnost, društveni ili ekonomski status, kao i svaku drugu okolnost koja ima za svrhu ili posljedicu da bilo kojem licu onemogući ili ugrožava priznavanje, uživanje ili ostvarivanje na ravnopravnoj osnovi prava i sloboda u svim oblastima života. S ciljem osiguravanja jednakog pristupa pravdi svih građana i građanki BiH, VSTV Bosne i Hercegovine je u ranijem periodu intenzivno radio na realizaciji aktivnosti kojim se nastoje otkloniti sve prepreke u bh. pravosudnom sistemu koje mogu uzrokovati diskriminaciju građana u doticaju s pravosuđem - navedeno je u saopćenju.

Ove aktivnosti usmjerene su na ranjive kategorije društva, kao i građane koji su izloženi bilo kojem obliku diskriminacije. Značajnu podršku u realizaciji aktivnosti VSTV-u BiH pruža Vlada Švedske u projektu Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH.

Jedna od aktivnosti je i implementacija Strategije za unapređenje rodne ravnopravnosti u pravosuđu na osnovu koje će sve pravosudne institucije izraditi vlastite akcione planove.

VSTV Bosne i Hercegovine je Strategiju za unapređenje rodne ravnopravnosti u pravosuđu usvojilo 2020. godine, čime je Bosna i Hercegovina bila prva zemlja u regionu koja je usvojila ovu vrstu dokumenta i započela strateški pristup u njenoj implementaciji.

VSTV je izradio i Izvještaj o arhitektonskoj i urbanističkoj pristupačnosti objekata pravosudnih institucija osobama s invaliditetom, koji pokazuje da niti jedna pravosudna institucija u BiH nije 100 posto pristupačna takvim osobama.

Na osnovu rezultata, Izvještaj bi trebalo da bude polazna osnova u planiranju i osiguravanju sredstava pravosudnih institucija za potrebe adaptacije objekata kojom će osigurati dostupnost i pristupačnost svim građanima.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH strateški je opredijeljeno da provodi i podrži sve aktivnosti koje će osigurati jednaka prava za sve.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo