Svijet     | 25.10.2021. 14:58 |

Ruski istraživački novinar dodan na 'listu traženih'

FENA Internet

MOSKVA, 25. oktobra (FENA) - Poznati ruski novinar Sergej Reznik, koji se specijalizovao za istraživačke teme o korupciji dodan je na popis potjernica Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije.

Reznikovo ime dodano je na listu potjernica tokom proteklog vikenda, javljaju lokalni mediji. Smatra se da Reznik živi izvan Rusije.

Nisu navedeni nikakvi detalji o njegovom stavljanju na ovaj popis, iako su neki mediji citirali izvore iz policije kako je Reznik tražen zbog navodnog "opravdavanja nacizma". Optužba se zasniva na postovima sa društvenih mreža koji su se pojavljivali na računima za koje se sumnja da su povezani s njim, dodali su, ali nisu naveli konkretan sadržaj postova, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Godine 2013. Reznik, koji je iz Rostovske regije, osuđen je na 18 mjeseci zatvora pod optužbom za davanje mita i javno vrijeđanje službenog predstavnika vlasti. Kasnije je osuđen na još 18 mjeseci zatvora nakon što ga je sud proglasio krivim za lažnu prijavu.

Reznik je ostao pri tvrdnjama da je nevin i nastavio je raditi kao istraživački novinar nakon što je odslužio zatvorske kazne.

Protiv njega je, kako je ranije rekao, pokrenuto ukupno sedam krivičnih postupaka, a sve navodne žrtve su tužioci, sudije ili policijski službenici.

On takođe tvrdi da je u prošloj godini policiji i tužilaštvu podneseno 15 izjava ljudi iz Krasnodarske regije protiv njega i trojice njegovih kolega.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Guvernerka: U napadu ruskih dronova na zapadu Ukrajine pogođena ključna infrastruktura

Rusija potvrrdila povlačenje svojih mirovnjaka iz Nagorno Karabaha

U ruskom raketnom napadu na Černihiv najmanje 13 ubijenih

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana