Bosna i Hercegovina     | 25.10.2021. 15:19 |

Udruženje penzionera obradovalo štićenike Doma za stara i iznemogla lica Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 25. oktobra (FENA) – Delegacija Udruženja penzionera i Gradske uprave Goražde, povodom 25. oktobra Dana penzionera FBiH, danas je posjetila Dom za stara i iznemogla lica Goražde. Ovom prilikom štićenicima Doma uručeni su paketi sa prehrambenm artiklima.

U ovoj ustanovi smješteno je 50 korisnika a, po riječima direktora Anesa Begovića, svaka posjeta, lijepa riječ ili gest u velikoj mjeri obraduje njihove korisnike.

Predsjednik Udruženja penzionera Suljo Bekan naglasio je da svoj dan penzioneri u FBiH dočekuju u izuzetno teškim okolnostima uz napomenu da je većina njih u teškoj materijalnoj situaciji, sa minimalnim penzijama.

Po njegovim riječima, Dan penzionera prilika je da se i penzionerima smještenim u Domu pokaže da nisu sami

- Na području BPK imamo oko 5. 500 penzionera, s tim da oni nisu svi članovi Udruženja, dok 62 posto penzionera prima minimalnu penziju od 371 KM tako da je ova populacija u izuzetno teškoj situaciji, o čemu malo ko vodi računa. Svaki mjesec imamo od 30 do 50 zahtjeva za pomoć u kupovini lijekova protiv Covida koji nisu na esencijalnoj listi, problem su i ortopedska pomagala i drugo, ali iznalazimo mogućnost da zadovoljimo potrebe naših štićenika - kazao je predsjednik Udruženja penzionera BPK-a Goražde Suljo Bekan.

Dodao je da podršku Udruženju penzionera pruža Gradska uprava koja mjesečno doznačava sredstva u iznosu od 800 KM

- To nam mnogo znači i bez toga ne bi mogli funkcionisati. Uložili smo napore kako bi bar uz ovaj dan obradovali sve štićenike Doma za stara i iznemogla lica, kako bi im pokazali da nisu zaboravljeni - kazao je predsjednik goraždanskog udruženja penzionera.

Uz želje za dobro zdravlje i ugodne penzionerske dane, čestitke penzionerima uputio je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović uz obećanje da će Gradska uprava i dalje pružati podršku ovoj populaciji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana