Svijet     | 25.10.2021. 18:24 |

Nizozemska vlada razmatra nove mjere u borbi protiv pandemije

FENA Internet

AMSTERDAM, 25. oktobra (FENA) – Nizozemska vlada mogla bi uvesti nove restrikcije u borbi protiv širenja koronavirusa kako bi ublažila pritisak na bolnice koje se nose s rastućim brojem pacijenata oboljelih od COVID-19, saopćio je ministar zdravstva Hugo de Jonge u ponedjeljak.

Broj zaraženih od koronavirusa u Nizozemskoj u porastu je već mjesec dana i dostigao je najviši dnevni nivo od jula u posljednjim danima, nakon što je većina mjera fizičkog distanciranja ukinuta krajem septembra.

Novi val zaraze povećao je broj pacijenata od COVID-19 u bolnicama brže nego što se predviđalo u ovom mjesecu, kazao je De Jonge, a brojne bolnice ponovo su smanjile broj redovnih pacijenata kako bi se bavile zaraženim od koronavirusa.

Vlada je zatražila od grupe zdravstvenih eksperata da pruže savjete o eventualnim novim mjerama i donijet će odluku o svojoj politici 2. novembra, kazao je De Jonge, ne konkretizujući opcije.

- Nije jednostavno pronaći nove mjere koje funkcioniraju, riječ je o uglavnom nevakcinisanim ljudima kojima je potrebna medicinska briga, koji su u najvećem riziku da zaraze i sebe i druge - izjavio je De Jonge.

Nizozemska vlada ublažila je većinu restrikcija zbog COVID-19 25. septembra i uvela je “korona propusnicu” koja sadrži dokaz o vakcinaciji ili negativni test za posjetioce barova, restorana, klubova ili kulturnih dešavanja.

Otada je broj zaraženih u zemlji od 17,5 miliona ljudi porastao i skočio je za 75 posto u odnosu na prethodnu sedmicu s registrovanih 6.350 zaraženih u nedjelju. Broj preminulih od COVID-19 tokom vikenda više se nego udvostručio na 25.

Četiri pod pet pacijenata od COVID-19 u nizozemskim jedinicama inzentivne njege nisu vakcinisani, saopćio je Nacionalni institut za javno zdravstvo u prošloj sedmici.

Sudeći po vladinim podacima, 84,5 posto odraslog nizozemskog stanovništva potpuno je vakcinisano, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Zračni prostor u Nizozemskoj zatvoren skoro tri sata zbog tehničkog prekida

Na izraelsku ambasadu u Nizozemskoj bačen 'predmet u plamenu'

Četiri nizozemske stranke nastavljaju s pregovorima o novoj vladi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta