Bosna i Hercegovina     | 25.10.2021. 21:22 |

Delegacija Kantona Sarajevo posjetila učenike u Novoj Kasabi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović i ministar unutrašnjih poslova Admir Katica posjetili su danas učenike područne škole u Novoj Kasabi. 

Ovom prilikom, prisjetili su se vremena kada su njihovi roditelji zajedno s njima iz Konjević Polja u oktobru 2013. godine protestirali ispred zgrade OHR-a, tražeći prava za kvalitetnije obrazovanje i poštivanje prava na pohađanje maternjeg jezika i nacionalne grupe predmeta za svoju djecu. Istakli su kako sve do danas njihova prava, nažalost, i pored sudskih presuda koje su donesene u njihovu korist nisu ostvarena. 

„U februaru 2014. godine je 17 profesora, volontera iz Kantona Sarajevo, krenulo u Konjević Polje, prema modelu da učenici budu upisani u školu u Kantonu Sarajevo i nastavu pohađaju prema programu FBiH, a instruktivnu nastavu izvode u objektu koji im je na korištenje dala Islamska zajednica i koji je djelomično ispunjavao uslove prema pedagoškim standardima i normativima“, podsjetili su svoje goste iz Kantona Sarajevo nastavnici ovih učenika. 

Naveli su i kako je sredstva za plaće nastavnika tada osiguralo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, dok je sredstva za prijevoz učenika obezbijedilo Federalno ministarstvo za raseljene osobe. 

„U tom periodu je bilo poteškoća za isplate plaća, te su plaće nastavnika bile neredovne, što je kod nastavnika izazvalo nesigurnost i nemogućnost ostanka u ovom procesu“, prisjetili su se tog teškog perioda u svom radu. 

Naglasili su i kako je  školske 2017/18. tadašnji premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković uspio da Budžetom u Kantonu Sarajevo planira sredstava neophodna za plaće 16 nastavnika u Novoj Kasabi. 

S ponosom su iznijeli podatak kako je gotovo 99 posto učenika iz Nove Kasabe svoje srednjoškolsko obrazovanje nastavilo, kao i da iz te generacije imaju i prve studente. 

„Neki od ovih učenika su upisani i u sarajevske srednje škole i veoma su uspješni učenici“, naveli su. 

Dodali su i kako su Osnovni sud u Srebrenici i Ustavni sud BiH donijeli presude da se krše osnovna ljudska prava učenika, kao i da im se ona trebaju vratiti. 

U nastavku današnje posjete upriličen je i obilazak Udruženju „Međunarodni forum solidarnosti Emmaus“ u Potočarima. 

Ovo udruženje pruža usluge dnevnog centra, internatski smještaj za djecu iz udaljenih općina, ambulantu, kao i starački dom za majke Srebrenice, radeći tako na osnaživanju povratnika na području srebreničke regije. 

Centar Emmaus djeluje od 2005. godine i predano pruža podršku, upoznali su predstavnici ovog centra svoje goste iz Kantona Sarajevo. 

"Danas smo imali priliku vidjeti da trenutna rješenja kao što je edukativni centar u Novoj Kasabi treba sistemski unaprijediti i ukupni ambijent približiti pedagoškim standardima i normativima. Nažalost, sistem u kojem se ne provode presude sudova i narušava poštivanje osnovnih ljudskih prava, među kojima je i pravo na obrazovanje, te pravo da se svoj jezik zove onako kako ga Ustav prepoznaje ne doprinosi izgradnji povjerenja", istakla je ovom prilikom ministrica Naida Hota-Muminović, u saopćenju Službe za protokol i press KS.

Predsjedavajući Okerić je kazao kako je aktuelna većina u Skupštini Kantona Sarajevo opredijeljena da kroz zakonske propise i kroz kreiranje posebne stavke u Budžetu za 2022. godinu podrži aktivnosti održivog povratka u ovom dijelu naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. 

„Cilj nam je da tako ublažimo negativne posljedice dugogodišnjeg neodgovornog odnosa prema povratnicima u entitetu RS", potcrtao je  ministar Katica. 

Ministar Katica je istakao da je u vremenu izoštrenih retorika i političke krize koja utječe na osjećaj sigurnosti građana vrlo važno ostvariti neposredni kontakt sa ljudima i ukazati na stvarne aspekte trenutne situacije. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'