Svijet     | 26.10.2021. 09:15 |

Japanska princeza Mako se udala za pučanina nakon višegodišnjih kontroverzi

FENA Internet

TOKIO, 26. oktobra (FENA) - Japanska princeza Mako udala se u utorak za svog dečka pučanina Keija Komura, objavila je Agencija carskog dvora.

Vjenčanje je konačno održano nakon godina kontroverze oko finansijskog spora u kojem je bila uključena Komurova majka zbog kojeg je par odustao od tradicionalnih ceremonija koje inače prate kraljevska vjenčanja.

Mladenci, oboje 30-godišnji, prvo su trebali održati konferenciju za novinare u hotelu u Tokiju, ali su odlučili dati samo uvodne riječi i podijeliti pisane odgovore na pet odabranih pitanja koja su mediji unaprijed poslali.

Odluka je donesena jer princeza, koja ima probleme sa anksioznošću nakon niza medijskih izvještaja o finansijskom sporu, nije bila u mogućnosti usmeno odgovarati na pitanja, objavila je agencija u ponedjeljak navečer, prenosi japanska novinska agencija KYODO.

Princeza Mako, nećakinja cara Naruhita, postala je Mako Komuro i odreći će se svog statusa jer japanski zakon propisuje da žena iz carske porodice gubi svoj status i titulu ako se uda za pučanina. Agencija će u srijedu službeno prijaviti njezin odlazak u evidenciju carske loze.

Budući da članovi japanske carske porodice nemaju pasoše princeza mora podnijeti zahtjev za svoj kao obična građanka. Očekuje se da će najranije sljedećeg mjeseca otputovati u Sjedinjene Američke Države.

U svjetlu kontroverzi oko braka zbog još uvijek neriješenog novčanog spora između Komurove majke i njezina bivšeg zaručnika, niz tradicionalnih ceremonija koje inače prate vjenčanja članova carske porodice nije održan.

Dok ženske članice carske porodice tradicionalno primaju jednokratnu isplatu do oko 150 miliona jena (1,3 miliona dolara) iz porezne blagajne zemlje nakon njihovog odlaska iz domaćinstva, agencija je saopćila da je prihvatila zahtjev princeze Mako da odbije isplatu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Prva japanska privatna raketa eksplodirala nakon lansiranja

Karamehić - Abazović primila naučnike i profesore iz Japana

Zuckerberg sa premijerom Japana o rizicima umjetne inteligencije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo