Bosna i Hercegovina     | 26.10.2021. 12:42 |

Predstavnički dom PSBiH danas o smjeni ministra Podžića

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 26. oktobra (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na današnjoj sjednici, između ostalog, trebalo da razmatra Odluku o potvrđivanju smjene ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, koju je početkom oktobra donio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

U obrazloženju  odluke se navodi da je ministar Podžić “prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja i jednostranim potezima narušava vladavinu prava i unutrašnje povjerenje, te diplomatske odnose i inostranu saradnju“.

Tegeltija je ovu odlku donio nakon što je ministar odbrane BiH Sifet Podžić zatražio odgađanje vojne vježbe  Vojske Republike Srbije i Oružanih snaga BiH. Podžić je tada naveo da su razlozi za to pogoršana epidemiološka situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa u obje zemlje.

Na dnevnom redu današnje sjednice bi, između ostalog, trebao da se nađe i Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.

Posljednja sjednica Predstavničkog doma održana je 20. septembra, bez prisustva poslanika stranaka iz Republike Srpske.

Predstavnici RS u institucijama BiH odlučili su da ne učestvuju u radu državnih institucija nakon odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, donesene 23. jula ove godine.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Snježana Novaković Bursać jučer je kazala da će SNSD-ovi poslanici i njihove koalicije prisustvovati samo jednoj tački dnevnog reda, a to je smjena ministra odbrane Sifeta Podžića. 

- Ući ćemo da podržimo odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH - poručila je.

Na početku današnje sjednice poslanici imaju priliku da postavljaju pitanja članovima Vijeća ministara BiH na koja će oni odmah usmeno odgovarati.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je na početku sjednice kazao da sjednici prisustvuje 28 poslanika, te da imaju kvorum za rad. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo