Bosna i Hercegovina     | 26.10.2021. 13:31 |

PSBiH - Tegeltija ponovio razloge za odluku o smjeni ministra Podžića

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 26. oktobra (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra Odluku o potvrđivanju smjene ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, koju je početkom oktobra donio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

U obrazloženju odluke se navodi da je ministar Podžić “prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja i jednostranim potezima narušava vladavinu prava i unutrašnje povjerenje, te diplomatske odnose i inostranu saradnju“.

Tegeltija je ovu odlku donio nakon što je ministar odbrane BiH Sifet Podžić zatražio odgađanje vojne vježbe između Vojske Republike Srbije i Oružanih snaga BiH. Podžić je tada naveo da su razlozi za to pogoršana epidemiološka situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa u obje zemlje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je, obraćajući se poslanicima, kazao da razlozi za donošenje ove odluke nisu ni političke prirode, nisu ni neslaganje s ministrom Podžiće, već konkretna odluka koju je donio ministar Podžić.

- Duboko sam ubjeđen da je odluka donesena izvan ovlaštenja ministra odbrane, da predstavlja grubo kršenje Zakona o odbrani i predstavlja nediplomatski odnos prema nama susjednoj državi Srbiji - kazao je predsjedavajući Tegeltija i podsjetio na redoslijed događaja koji su prethodili donišenju ove odluke.

Naveo je da je ministar odbrane BiH 4. oktobra donio odluku o otkazvanju vojne vježbe "Manjača 21".

- Ja kao i druge kolege ministri ili barem većina ministara, s ovom odlukom upoznati smo putem medija - kazao je Tegeltija, te podsjetio da je 5. oktobra uputio pismo ministru Podžiću i ukazao na štetnost takve odluke te ga pozvao da stavi odluku van snage.

Naveo je da je tada telefonom pozvao ministra Podžića i iznio mu svoje stavove i očekivao da će donijeti odluku da povuče to.

- Nakon odluke ministara da ostane pri svojoj odluci donio sam odluku o razrješenju ministra odbrane - kazao je Tegeltija.  

On prisustvije raspravi o ovoj tački dnevnog reda, kao i poslanici SNSD-a i Srpskog kluba.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo